Voorlaatste jeugdronde leidt tot drie kampioenskandidaten

Op zaterdag 13 april stond voor onze jeugdteams de voorlaatste ronde op het programma van de voorjaarscompetitie 2024. De resultaten vlogen alle kanten op: 5 overwinningen, 2 nederlagen en 2 keer een gelijkspel. Maar één 5-5 was absoluut de mooiste overwinning van de dag!

   Uitslagen voorlaatste ronde.

Kanjers van het combinatieteam
We beginnen deze keer natuurlijk met onze kanjers van combinatieteam Rijnsoever-Scylla op het allerhoogste jeugdniveau. Zij wonnen vorige week in Hilversum met 4-6 en hadden nu thuis in Katwijk genoeg aan een gelijkspel om de finale van het landskampioenschap te bereiken. De vorige zin klinkt simpel, maar dat bleek de thuiswedstrijd tegen Hilversum absoluut niet. Het werd een thriller van de bovenste plank.

Uw verslaggever was helaas zelf niet ter plaatse, maar was met dochter Esmee al op weg naar Limburg voor de wedstrijd van Dames 1 op zondag in Wessem (met een luxe overnachting bij oma Mia hetgeen natuurlijk mede bijdroeg aan de overwinning op Westa). Esmee hield het scoreverloop via haar telefoon zo’n beetje per minuut bij en wij zaten samen al te zweten in de auto. Laat staan hoe het voor de spelers moet zijn geweest!

Tussenstand: 2-4
De wedstrijd startte om 15.00 en was pas rond 21.00 uur klaar. Met uiteindelijk het gewenste resultaat: 5-5 en plaatsing voor de finale! Maar o, o, o, wat was het verschrikkelijk spannend. Diverse keren leek het toch de kant van Hilversum op te gaan, maar gelukkig ging het allemaal net goed. Vanaf de eerste partij (2-3) leek Hilversum steeds eigenlijk de beste papieren te hebben. Rijnsoever-Scylla kwam geen enkele keer op voorsprong in de wedstrijd. Na 1-1 en 2-2 stond het opeens 2-4 en leek de finale heel ver weg.

Tussenstand: 4-5
B
ij partij 7 wist Jitte gelukkig een 0-2 achterstand toch nog om te draaien, want anders was het helemaal lastig geworden. Nadat Imre de 4-4 op het bord had gezet, zag Jitte een 2-1 voorsprong in games echter alsnog in rook opgaan (9-11 in de vijfde) wat de stand op 4-5 bracht. Bjorn maakte in de slotpartij aan alle onzekerheid een einde door met 3-0 te winnen, al klinkt dat ook weer een stuk makkelijker dan het in werkelijkheid was (11-7, 18-16 en 11-9). Het was Bjorn zijn eerste zege van de dag in het enkelspel, maar wat voor één! Samen met Imre had hij overigens wel ook de dubbel gewonnen. Imre pakte twee individuele zeges, Jitte één en Bjorn dus ook één.

Finale beste jeugdteam van Nederland: 9 mei
Faya zat aan de kant nagelbijtend toe te kijken, maar haar zwaar bevochten punt in de uitwedstrijd (12-10 winst in de vijfde) bleek uiteindelijk ook goud waard. De finale is op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, in Hilversum tegen Avanti uit Hazerswoude-Dorp. Zuid-Holland blijkt dit jaar dus de sterkste jeugdteams van Nederland te hebben. Het belooft opnieuw een waar spektakel te worden dus zet deze maar alvast in je agenda!

Landelijk B speelt zich veilig
Door naar landelijk B waar Scylla 1 zich zo goed als veilig speelde door Buitenpost met 7-3 te verslaan. Beide teams wonnen drie enkelspelen. De dubbel ging naar ons sterke koppel rechtshandige Ilse (van Marwijk) en linkshandige Finn die het Friese liefdesduo Ilse (van der Ploeg) en Luca in straight sets versloegen. Mist u nu nog drie punten? Dat kan kloppen want de sympathieke (volgens Johan Derksen echte) Friezen konden ondanks hun tocht langs de elf steden helaas geen derde speler mee naar Leiden nemen. In diens geblesseerde plaats was wel een grote mascotte meegenomen die dus drie keer kon juichen, maar daar zijn geen foto’s van.

Lang verhaal kort: Scylla kreeg dus drie punten cadeau. Naast de dubbel waren Ilse (2) en Finn (1) ook verantwoordelijk voor de overige Scylla-punten. Invaller Yiming, die node gemist werd in zijn eigen team Scylla 2, debuteerde sterk op landelijk niveau maar kon nog geen winstpartij noteren. Al was hij daar tegen Friese Ilse wel dichtbij (2-3). Dank weer aan coach Paul die opnieuw zijn hele middag opofferde om onze talenten van de nodige bruikbare tips te voorzien!

Maar weer eens een derby in de hoofdklasse
In de hoofdklasse stond de ultieme derby Scylla 2 tegen Scylla 3 voor de tweede en hopelijk laatste keer op het programma. Deze keer had Scylla 2 thuisvoordeel, maar daar was eigenlijk geen sprake van. Eigen kopman Yiming viel op de tafel ernaast in bij Scylla 1 en bij Scylla 3 zou mede daarom kopman Mathijs ook niet meedoen, maar die moest alsnog aan de bak omdat Yannick op zaterdagochtend ziek bleek te zijn.

Maatje te groot
Het werd een ongelijke strijd. Mathijs is het niveau van de hoofdklasse inmiddels ontgroeid en won al zijn enkelpartijen eenvoudig met 3-0. Ook Ivar bleef ongeslagen, al moest hij daarvoor tegen Noor diep gaan (7-11 in de vijfde). Ivar en Mathijs wonnen ook de dubbel. Camiel won namens Scylla 3 nog wel van Lisa, maar moest zich tegen Amy (net aan met 11-9 in de vijfde) en Noor gewonnen geven.

Lekker dan voor Lisa
Lisa beleefde opnieuw weinig plezier aan deze onderlinge strijd en hoopt in de toekomst geen Scylla-teams meer tegen te komen in de competitie. De wedstrijdsecretaris hoopt dat zelf ook, want deze onderlinge wedstrijden zijn eigenlijk voor niemand leuk. We hebben in ieder geval wel netjes aan onze sportieve plicht voldaan, want een ruime overwinning voor Scylla 2 had het kampioensfeest van Salamanders wellicht nog kunnen verstoren. Die hebben nu aanstaande zaterdag aan 6 punten genoeg om de titel te pakken. Scylla 3 wordt zeer waarschijnlijk tweede en Scylla 2 derde. Beide teams zullen er in het nieuwe seizoen echter anders uitzien omdat Noor (2) en Camiel (3) helaas stoppen, Yiming (2) weer dichterbij huis gaat spelen en Lisa (2) volgend seizoen senior is.

Nek-aan-nekrace voor Scylla 4
Scylla 4 dan. Die zijn op weg naar een prachtige apotheose van dit seizoen. Althans, dat hopen we. In Gouda werd bij Vriendenschaar de maximale zege opgehaald. Dat Sam al zijn wedstrijden wint, is dit seizoen niet zo bijzonder meer. Ook Ché en Sander bleven echter heel knap ongeslagen. Koploper Rijnsoever verspeelde 2 punten bij Salamanders waardoor Scylla 4 de concurrent op 1 punt is genaderd.

De Katwijkers hebben 72 punten, Scylla 71 (om de overmacht van beide teams even aan te geven: de nummer drie heeft 37 punten). En welke wedstrijd staat er dankzij de vooruitziende blik van de NTTB West tijdens de slotdag van de competitie op het programma? Juist: Rijnsoever tegen Scylla om 11 uur in Katwijk. De opdracht is simpel maar tegelijkertijd ingewikkeld: een 4-6 zege is voldoende voor het kampioenschap. De Katwijkers hebben tot nog toe al hun wedstrijden gewonnen (in Leiden werd het 4-6) dus makkelijk gaat het zeker niet worden. Hoe laat de bus naar Katwijk aanstaande zaterdag gaat, weet ik eerlijk gezegd niet maar dit is ook afhankelijk van uw adres. Dat van Rijnsoever is in ieder geval De Krom 57-B.

Gevloerd door Scyedam
Scylla 5 moest in Schiedam zijn meerdere erkennen in Scyedam. Alleen Chengxi wist twee enkelspelen te winnen. Zijn derde enkelpartij was een nederlaag in vijven. De dubbel samen met Jagger ging ook in vijven verloren (met 11-9 in de slotgame). Oftewel: de nederlaag had iets milder gekund. Helaas moesten Jagger en Ties deze keer al hun tegenstanders feliciteren. Vanaf deze plaats feliciteren wij zelf Gorkum 2 met de afgelopen zaterdag behaalde titel. Scylla 5 eindigt waarschijnlijk conform het teamnummer op plek 5 maar kan nog een plekje stijgen als het zaterdag in Rotterdam wint.

Scylla 6: nog in de kampioensrace
Scylla 6 zit inmiddels in een soortgelijk scenario als Scylla 4. Alleen is hun achterstand op koploper ATTC nu 2 punten en hebben zij het niet meer in eigen hand omdat ze niet meer tegen ATTC spelen. Die ontvangen zaterdag in eigen huis de nummer vijf Vriendenschaar terwijl Scylla zelf op bezoek gaat bij het sterkere Rijnsoever (nummer drie in de huidige stand). De kans op de titel lijkt dus niet zo groot meer, maar ook de tafeltennisbal is rond. In Gouda was Daniël weer eens goud waard. Hij won al zijn wedstrijden inclusief de dubbel met Thomas. Die won zelf net als Mees twee enkelspelen. De twee verliespartijen, één van Mees en één van Thomas, waren allebei in vijven. ATTC en Scylla hadden dus ook zo maar precies gelijk kunnen staan voor aanvang van de laatste speelronde.

Prima prestatie Scylla 7
Scylla 7 haalde weer een knap gelijkspel op in Schiedam waar Noa maar weer eens de gevierde vrouw was. Zij won al haar enkelspelen, al had ze daarvoor één keer de maximale vijf games nodig. De dubbel met Janoah ging helaas wel verloren. Die won zelf één enkelspel. Lars kon dan natuurlijk niet achterblijven en pakte ook één punt. Scylla 7 gaat waarschijnlijk als vierde eindigen, maar dat is gewoon een prachtige prestatie na vier klassen overgeslagen te hebben.

Scylla 8: extreem ruim tweede
Scylla 8 won thuis weliswaar met de perfecte uitslag, maar koploper TOGB deed hetzelfde en is daardoor in de laatste ronde niet meer in te halen. Onze felicitaties gaan daarom naar de terechte kampioen uit Berkel en Rodenrijs. Scylla 8 heeft zelf een voorsprong van meer dan 20 punten op de nummer drie dus gaat al zeker als tweede eindigen. Een topprestatie! De kans is groot dat Scylla 8 hierdoor samen met TOGB mee promoveert naar de vierde klasse. Thuis tegen De Treffers bleven Adam, Casper en Ekin dus allemaal ongeslagen terwijl in de kantine de heerlijke Schalkwijk-kroket weer gretig aftrek vond.

The place to be op 20 april: Katwijk, 11.00 uur
Met aanstaande zaterdag 20 april de laatste speelronde op komst zijn voor de meeste Scylla-jeugdteams de kaarten dus inmiddels geschud. Mocht u twijfelen over welke wedstrijd te bezoeken: Scylla 4 om 11 uur in Katwijk staat met stip op één! Ik ben zelf in Alphen aan den Rijn waar Scylla 2 tegen ATTC 1 speelt in een wedstrijd waar verder eigenlijk niets meer op het spel staat, maar ik zal namens Scylla 6 met een schuin oog de verrichtingen van hun concurrent ATTC 2 volgen op de tafel ernaast. Mocht Vriendenschaar 3 daar op weg zijn naar een stunt, dan kan Scylla 6 wellicht toch nog over de Alphense ploeg heen springen. Scylla 6 speelt ook om 11 uur in Katwijk dus 2 vliegen in 1 klap!

Hans van Marwijk

No Replies to "Voorlaatste jeugdronde leidt tot drie kampioenskandidaten"