Scylla-dames stranden opnieuw in halve finale play-offs

Het is de Scylla-dames helaas opnieuw niet gelukt om de finale van de play-offs te bereiken. Op bezoek in Nieuwegein bleek landskampioen VTV in de halve finale zoals verwacht een maat te groot: 4-0.

Het is de laatste paar jaar bij de dames eigenlijk op voorhand al bekend tussen welke twee teams het landskampioenschap beslist wordt in de eredivisietafeltennis. VTV en Den Helder zijn simpelweg te goed voor alle overige teams, mits beide teams in hun sterkste opstelling spelen.

De laatste keer dat Scylla op eigen kracht de finale van de play-offs haalde, was in de najaarscompetitie 2021. Toen stuntte de Leidse dames in de halve finale door in Den Helder met 3-4 te zegevieren, maar dat was mede vanwege het ontbreken toen van de Helderse kopvrouw Ana Gogorita. In de finale was VTV toen net aan met 4-3 te sterk.

Veelbelovend begin
Het verschil was deze keer een stuk groter. Om kans te maken tegen het sterke VTV moeten alle Leidse dames in absolute topvorm zijn en eigenlijk boven zichzelf uitstijgen. Dat lukte niet. Het begon wel veelbelovend want Fang Ning Chen Chen speelde een uitstekende openingspartij tegen VTV-kopvrouw en -fenomeen Li Dong. Maar zelfs een prima optreden is tegen Dong nog geen garantie voor winst. Fang wist knap de tweede game met 11-13 te winnen en bleef ook in de derde game lang in de buurt (11-9), maar op de beslissende momenten was Dong weer ongenaakbaar.

Schone taak
Aan Esmee van Marwijk de schone taak om in de tweede partij beide teams weer naast elkaar te brengen. Emma van der Zanden won echter nipt de eerste game (11-9) waardoor Esmee in de tweede game van slag leek. Die ging mede daarom ruim verloren. In de derde game rechtte Esmee haar rug, maar in de vierde game waren de rollen weer omgedraaid: 3-1 voor Emma en een 2-0 voorsprong voor VTV.

Om nog enige kans te maken moest vervolgens de niet geheel fitte Evelien Hengstman eigenlijk winnen van Sanne de Hoop, maar dat zat er eerlijk gezegd geen moment in. Sanne wachtte geduldig de juiste momenten af om aan te vallen, maakte daarbij heel weinig foutjes en won verdiend: 3-0.

Ongelijke strijd
De wedstrijd na de pauze tussen beide kopvrouwen was een ongelijke strijd. Esmee viel aan en Li Dong bracht de bal net zo vaak terug als nodig was voor het punt. Waarbij Dong ook diverse keren fraai de aanval overnam. Oftewel: Esmee was kansloos en VTV kwam op een beslissende 4-0 voorsprong. De overige drie partijen hoefden daardoor niet meer gespeeld te worden.

Landskampioenschap jeugd
Zo eindigde de voorjaarscompetitie voor Scylla zoals verwacht weer in de halve finale van de play-offs. Op Hemelvaartsdag gaan VTV en Den Helder opnieuw uitmaken wie er kampioen wordt. Op dezelfde dag wordt ook het landskampioenschap bij de jeugd gespeeld. Daarin treedt het combinatieteam van Rijnsoever-Scylla aan tegen het Hazerswoudse Avanti. Met bij Rijnsoever-Scylla in de gelederen Jitte de Klerk die dit jaar sterk debuteerde bij de Leidse dames in de eredivisie en een vaste waarde kan gaan worden bij Scylla.

Helaas zal Evelien Hengstman Scylla gaan verlaten. Zij gaat dichterbij huis spelen (in Overijssel) en zal zeer zeker gemist gaan worden. Wie haar plek gaat innemen bij de Scylla-dames, is nog niet bekend.

Hans van Marwijk

No Replies to "Scylla-dames stranden opnieuw in halve finale play-offs"