Dames Scylla naar halve finale play-offs na ruime zege op Westa

De dames van Scylla hebben zich op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finale van de play-offs in de eredivisie. Uit in Wessem werd met 1-6 gewonnen bij de enig overgebleven concurrent voor plek vier Westa.

Scylla had aan één punt genoeg om de play-offs te bereiken en toen bij aankomst in Limburg bleek dat bij Westa de Belgische kopvrouw Sara Devos ontbrak, was al duidelijk dat het eigenlijk niet meer mis kon gaan. Scylla moest het zelf weliswaar doen zonder Evelien Hengstman, Marie Depuydt en Maaike van de Pavoordt, maar vooraf werd er toch van uitgegaan dat Esmee van Marwijk en Fang Ning Chen Chen dat ene Leidse puntje wel zouden binnen slaan om definitief als vierde te eindigen (en dus plaatsing voor de play-offs).

Onverwacht hoge zege
Het werden uiteindelijk zelfs zes punten en deze onverwacht hoge zege kwam met name op het conto van de 15 jarige Jitte de Klerk. Op zaterdag plaatste de jonge talentvolle Katwijkse zich na een marathonpartij van 6 uur (!) met haar combinatieteam Rijnsoever-Scylla al voor de finale van het landskampioenschap bij de jeugd (op Hemelvaartsdag tegen Avanti) en op zondag in Wessem sloeg Jitte zich met uitstekend spel naar haar eerste twee winstpartijen in de eredivisie.

Fang verslikt zich
Verrassend genoeg stond Scylla na de openingspartij wel op een 1-0 achterstand. Fang verslikte zich in de sterk spelende Daantje Lommen die zich in de vierde game terug knokte in de wedstrijd en een 1-2 achterstand in games nog knap om wist te buigen. Het was de wedstrijd met de meeste lange rally’s waarin Lommen uiteindelijk de sterkste bleek.

Missie geslaagd – en hoe
Esmee maakte vervolgens aan alle onzekerheid een einde door Anouk van den Boom met 0-3 te verslaan. Het ene punt was binnen en de missie was al geslaagd. De middag werd echter nog een heel stuk mooier. Jitte mocht vervolgens aantreden tegen de andere sterke Belgische Mascha Kovtoun die dan ook favoriet was voor aanvang van dit duel. In de eerste game bleken de beide dames al goed aan elkaar gewaagd. Die draaide Jitte op het laatste moment nog om in haar voordeel: 10-12. Kovtoun leek aangeslagen in de tweede game (7-11 voor Jitte), maar won vervolgens overtuigend de derde game. Jitte liet zich niet van haar stuk brengen, bleef koel en won vervolgens ook de vierde game: 1-3 en haar allereerste overwinning in de eredivisie!

Kers op de taart
Na de pauze kwam voor Jitte zelfs nog een overheerlijke kers op de taart. Ook tegen Van den Boom wist ze namelijk met 1-3 te winnen dus dat maakte het feest helemaal compleet. Daarvoor hadden Esmee (1-3 winst tegen Lommen) en Fang (2-3 zege op Kovtoun) de tussenstand al op 1-4 gebracht. Na de 1-5 van Jitte wonnen Esmee en Fang vervolgens ook het afsluitende dubbel tegen het Limburgse duo Kovtoun/Lommen (0-3).

Halve finale in Nieuwegein
Na afloop kwam er nog meer goed nieuws. VTV bleek Den Helder met 5-2 te hebben verslagen waardoor de Leidse dames voor hun halve finale play-offs mogen afreizen naar Nieuwegein in plaats van naar de grauwe marinestad. Dat scheelt de nodige troosteloze kilometers. Op zaterdag 4 mei is de halve finale. Landskampioen VTV is dan in eigen huis zwaar favoriet en Scylla zal echt boven zichzelf uit moeten stijgen om kans te maken op de finale om de voorjaarstitel 2024.

Hans van Marwijk

No Replies to "Dames Scylla naar halve finale play-offs na ruime zege op Westa"