Genieten bij Scylla in achtste jeugdronde

Op zaterdag 6 april stond voor onze jeugdteams de achtste ronde van de voorjaarscompetitie 2024 op het programma. Het was Genieten met de hoofdletter G in onze prachtige Scylla-hal! Zinderende wedstrijden, spektakel, zeer fraaie rally’s en vooral veel verloren matchpoints waardoor de wedstrijden diverse keren nog helemaal kantelden. Oftewel: iedereen die buiten aan het genieten was van de eerste lentedag kreeg ongelijk.

Je hebt wel eens van die momenten dat je niet weet waar je moet beginnen. Dat is nu het geval. Er gebeurde zo ontzettend veel op de diverse tafels dat uw verslaggever ogen en oren tekort kwam om alles goed te kunnen volgen. Het is natuurlijk vrij logisch om dan op het allerhoogste niveau te beginnen, maar dat schuiven we door naar volgende week als hopelijk de plaatsing voor de finale een feit is. Ik kies dan nu toch voor de kraker in de Hoofdklasse tussen nummer twee Scylla 3 en koploper Salamanders.

Thriller van jewelste

Mathijs: A-licentie.

De opdracht voor Scylla 3 was duidelijk: winnen (het liefst ruim) van de nog ongeslagen koploper om de achterstand van 6 punten te verkleinen en nog kans te maken op het kampioenschap. En wat was Scylla 3 daar uiteindelijk dichtbij! De missie mislukte net, maar het werd wel een thriller van jewelste met 5-5 als eindresultaat terwijl het ook zo maar 7-3 had kunnen worden. De openingswedstrijd van Yannick tegen de ijzersterke David Merkovic (hoogste winstpercentage in de hoofdklasse) was al gelijk van een ongekend hoog niveau. Yannick speelde uitstekend en hield zijn hoofd koel. In de beslissende vijfde game kwam Yannick zelfs 10-7 voor, maar David etaleerde juist op dit moment zijn grote klasse. Hij werkte de drie matchpoints weg en won alsnog met 11-13. In de bloedstollend spannende dubbel gebeurde bijna hetzelfde. Mathijs en Yannick kwamen in de vijfde game op matchpoint (10-9), maar het sterke Wateringse duo David en Lars wist dit helaas toch nog om te buigen naar 10-12. Dit betekende op dat moment de 2-2, maar had dus net zo goed de 4-0 kunnen zijn. Bijzonder zuur voor onze jongens natuurlijk, want dat was ook een enorme boost geweest voor de resterende partijen. Hoe sterk David en Lars van Salamanders ook zijn: wij hebben Mathijs. En hij werd toch echt absoluut ‘man of the match’ door al zijn tegenstanders in het enkelspel te verslaan en dan ook nog eens allemaal met 3-0. Topper! Ivar (hij verloor ook nog een keer in vijven) en Yannick pakten allebei 1 punt.

Volop in de titelrace
Door naar Scylla 4 dat volop in de titelrace is met Rijnsoever 3. Doordat beide teams met 7-3 wonnen, blijft het verschil op de ranglijst drie punten in het voordeel van de kustbewoners. Met nog twee wedstrijden te gaan en op de slotdag de onderlinge clash in Katwijk. Leon en Sam waren onverslaanbaar en pakten samen ook de dubbel. Waar ‘’mister vijfsetter’’ Leon deze keer in het enkelspel steeds in drie games klaar was, nam Sander zijn bijnaam tijdelijk even over. Helaas wist hij zijn beide vijfsetters allebei net niet te winnen, maar Salamanders wel. Vooral de laatste wedstrijd van Sander was echt nagelbijtend spannend: 7-11, 10-12, 12-10, 12-10 en 11-13. U mag zelf raden of hier nog een verloren matchpoint tussen zat…

Maandagblues
Scylla 5 genoot op zaterdag heerlijk van het lentezonnetje want hun wedstrijd was op verzoek van VVV twee dagen opgeschoven naar maandag 8 april. En dan bedoelen we natuurlijk niet de Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer of de voetbalclub uit Venlo, maar de tafeltennisvereniging uit Leidschendam. De wedstrijd startte om 17.30 en werd op twee tafels tegelijk gespeeld zodat onze jonkies wel op tijd in bed konden liggen om op dinsdag weer fris en fruitig in de schoolbanken plaats te nemen. Doordat er geen vijfsetters tussen zaten, was de wedstrijd even voor 19.30 uur alweer klaar. Dat ging dus lekker snel. Het werd uiteindelijk 3-7. Jagger, Ties en Usin wonnen er allemaal één. Absoluut geen schande want de Leidschendammers Bjorn en Florian horen eigenlijk in de Hoofdklasse thuis. Zij wonnen al hun partijen en lieten diverse zeer fraaie punten noteren die natuurlijk ook mede te danken waren aan onze Scyllanen.

Succes voor Scylla 6
Scylla 6 maakte de derde klasse C alweer een stukje spannender. Na de 8-2 overwinning van vorige week op koploper ATTC werd nu met 9-1 gewonnen van Salamanders. Alleen Mees verloor helaas een potje. Samen met Daniël won hij wel de dubbel, de eerste game met de hoogste gamestand van de dag: 19-17. Daniël liet zich van zijn beste kant zien. Hij won al zijn partijen in drieën waaronder ook de dubbel. Met wie hij die speelde? Dat was niet met Michele die eveneens al zijn enkelpartijen won. Mees pakte dus twee individuele punten waarvan één keer in vijven. Complimenten gaan zeker ook naar de zeer sportieve meiden van Salamanders die op een gegeven moment zelfs de hele zaal trakteerden op heerlijke spekjes. Scylla 6 heeft nu nog maar drie punten minder dan ATTC, dus er gloort wellicht toch weer een titel aan de horizon.

Pech pech pech
Bij Scylla 7 kwam dezelfde score op het bord, maar helaas in het voordeel van tegenstander VVV. Alleen Marleen wist één van haar twee vijfsetters te winnen. De andere ging met 9-11 in de vijfde verloren. Lars wist deze keer niet tot winst te komen. Door naar de derde speler. U verwacht nu natuurlijk de naam van Janoah of Noa, maar die konden helaas allebei niet. Noa zou spelen, maar was ziek waardoor we op vrijdagavond snel op zoek moesten naar een invaller. Yme (dit seizoen reserve bij team 7) kon helaas niet en de beide ‘’vrije’’ spelers van Scylla 8 ook niet. Dan toch maar met twee spelers aantreden en drie punten cadeau doen aan de tegenstander? Gelukkig: dat hoefde niet.

Ongelukkige redder
Redder in nood werd Tom van Scylla 8. Hij moest om 12 uur met zijn eigen team spelen, maar wilde graag helpen door eerst in team 7 te spelen om 10.30 uur. Daar speelde Tom de eerste drie partijen achter elkaar zodat hij op tijd klaar was voor zijn eigen team. Goed om te weten: Tom maakte hiermee zijn debuut in de vierde klasse en speelde vorig seizoen nog vijf klassen lager. Het was dus logisch dat Tom al zijn wedstrijden verloor, maar hij kwam diverse keren wel dichtbij gamewinst. Vooral de 12-14 was zuur en ongelukkig.

Doorzettingsvermogen
Na een half uurtje rust ging Tom door naar zijn eigen team en in Scylla 8 wist hij gelukkig wel twee partijen te winnen. Op doorzettingsvermogen en karakter want alle wedstrijden van Tom gingen in vijven. Het was eigenlijk volkomen logisch dat in zijn allerlaatste wedstrijd de vermoeidheid toesloeg. Na een 2-0 voorsprong werd het daarom toch nog 2-3, maar de absolute ‘’man of the day’’ van 6 april 2024 was Tom. Helemaal top en nogmaals bedankt! Laten we natuurlijk ook zijn teamgenoten niet vergeten. Lucas was in topvorm en bleef ongeslagen, ook in de dubbel met Ekin. Die won zelf twee enkelpartijen, maar verloor er één in vijven. Oftewel: 8-2 winst voor Scylla 8.

Landskampioenschap #1
De enige uitwedstrijd van de dag was voor ons combinatieteam Rijnsoever-Scylla. Maar wat voor een wedstrijd! Zij speelden de eerste halve finale om het landskampioenschap bij de jeugd in en tegen Hilversum. Onder het toeziend oog van diverse Leidse fans c.q. trainers werd een knappe 4-6 overwinning behaald met als uitblinker ‘’onze’’ Imre. Hij won al zijn enkelpartijen en zorgde dus voor de halve productie. Bjorn pakte 2 punten en Faya 1. Dat ene punt van Faya was het zwaarst bevochten: 9-11, 11-9, 9-11, 11-9 en 10-12. Het was gelijk de enige vijfsetter van de dag dus een gelijkspel van 5-5 had zeker ook gekund. Jitte kwam deze keer niet in actie, maar wel een dag later bij dames 1 (zie het andere verslag). Aanstaande zaterdag 13 april is de return in Katwijk en dan heeft Rijnsoever-Scylla aan een gelijkspel genoeg om de finale van het landskampioenschap te halen. Die is in Hilversum dus Hilversum zal er alles aan willen doen om (de finale in) Hilversum alsnog te halen.

Volgende spektakel
Door naar het volgende spektakelstuk. Scylla 1 ontving Red Stars, een jong talentvol en zeer sympathiek team uit Venray (en omgeving). Na afloop werd de Limburgse 3-7 winst gevierd met heerlijke Arina-friet want patat kennen ze in het Zuiden natuurlijk niet. Het niveau lag in ieder geval zeer hoog met veel lange fraaie rally’s. Vooral de laatste partij van Ilse van Marwijk tegen Lars Clephas was fenomenaal. Ilse was uiteindelijk de gelukkigste door de slotgame met 13-11 te winnen, maar pas bij het zesde matchpoint was het raak (van 10-6 werd het nog 10-10). Ilse wist met sterk spel ook haar tweede partij tegen Jort Platzbeecker te winnen. Onze andere Ilse (de Regt) wist ook knap één enkelspel te winnen. Tot zover de Leidse punten. Bij Red Stars was Jari van Gameren de grote kleine man. Hij won vier keer (inclusief de dubbel), al had hij daarvoor tegen Finn wel de maximale vijf games nodig (8-11 in de vijfde). Finn verloor ook zijn eerste partij (in vieren met 13-15 en 9-11 in game 3 en 4) en zijn laatste partij weer in vijven (12-14 in de vijfde). Of daar nog matchpoints tussen zaten? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Lekkerste voor het laatst
Last but sure not least Scylla 2. We bewaren het lekkerste voor het laatst en tijd om mijn eigen dochter Amy in een welverdiend zonnetje te zetten. Amy won al haar partijen in vijven en in 2 van de 3 wist ze zelfs een matchpoint ongedaan te maken. Eindelijk dus een wedstrijd waarin matchpoints van de tegenstander toch nog omgezet werden in een Scylla-overwinning. In haar razend spannende eerste partij tegen Michael Thomas (11-7, 10-12, 11-8, 10-12 en 13-11) had Michael al heel knap 5 matchpoints weg weten te werken (het stond 10-7 in game 4 en 10-8 in game 5). En toen was het toch opeens heel even 10-11 in de slotgame. Het Scylla-publiek dacht al: ‘’Het zal toch zeker vandaag niet nog een keer gebeuren’’ en dat klopte gelukkig. Het gebeurde niet.
Tegen Mike de Vos kwam Amy met 1-2 achter en met 9-10 in de vierde. Twee matchpoints in twee verschillende partijen wegwerken en omzetten in een zege: wat een kanjer, die Amy! (Maar dat weet ik natuurlijk al bijna 19 jaar!)

Scylla 2 weer tweede
Ook Yiming bleef weer ongeslagen, inclusief de dubbel met Lisa. Mijn lieve nicht won ook nog twee enkelpartijen, maar verloor helaas wel in vijven van de nog grillige Reza Jalali (die vanwege de ramadan zijn krachten in de loop van de dag zag wegvloeien en die waarschijnlijk volgend seizoen in een Scylla-shirt te bewonderen is). Mede dankzij de weggewerkte matchpoints tegen werd het uiteindelijk 9-1 in plaats van 7-3. Hierdoor is Scylla 2 (tweede) Scylla 3 (derde) weer gepasseerd op de ranglijst. Koploper Salamanders staat respectievelijk 3 en 6 punten voor op onze teams, maar heeft een gunstiger programma in de laatste twee duels terwijl Scylla 2 en 3 aanstaande zaterdag nog tegen elkaar moeten. Op papier is een ruime zege voor Scylla 2 het meest gunstig, maar kopman Yiming is helaas afwezig en we gaan elkaar natuurlijk niet de punten cadeau doen. Als dat gebeurt, is er een vacature voor de functie jeugdwedstrijdsecretaris Scylla.

Wees erbij op 13 april!
Aanstaande zaterdag 13 april zijn de laatste thuiswedstrijden voor de jeugd van dit seizoen (in de laatste ronde spelen alle teams uit). Scylla 1, 2, 3 en 8 spelen om 12 uur thuis waarvan teams 2 en 3 dus tegen elkaar. Je hoeft niets te missen want vanuit Leiden kun je ’s middags dan rechtstreeks door naar De Krom in Katwijk voor de kraker Rijnsoever-Scylla tegen Hilversum om 15.00 uur.

 

Hans van Marwijk

 

No Replies to "Genieten bij Scylla in achtste jeugdronde"