Scylla-dames op drempel van play-offs na zege op Hilversum

De dames van Scylla hebben thuis tegen Hilversum met 5-2 gewonnen en staan daarmee op de drempel van de halve finale play-offs. Volgende week op bezoek bij het Limburgse Westa hebben de Leidse dames aan één punt genoeg om zich als nummer vier te kwalificeren voor de strijd om de voorjaarstitel 2024 in de eredivisie.

Hilversum is dit jaar na jarenlange afwezigheid weer terug in de eredivisie. Tegen Scylla trad de ploeg uit de mediastad aan met een heel jong fris talentvol team met allemaal speelsters onder de 20 jaar. Er was ook aardig wat publiek meegekomen, dus het was gezellig druk in de Scylla-hal.

Bij Scylla ontbraken om uiteenlopende redenen Evelien Hengstman, Fang Ning Chen Chen en Maaike van de Pavoordt. Hierdoor kreeg de 15-jarige Jitte de Klerk weer de kans om ervaring op te doen op het allerhoogste nationale damesniveau. Bij Hilversum was er zelfs een nog jongere speelster: de pas 14-jarige zeer talentvolle Marlieke de Gier.

Waar spektakelstuk
De beide jongedames maakten er in hun onderlinge treffen een waar spektakelstuk van. Prachtige lange rally’s en steeds wisselende kansen maakten dit tot de absoluut mooiste en spannendste partij van de dag. De eerste game ging nog nipt naar De Gier (9-11), maar daarna leek Jitte de overhand te hebben. Ze won met sterk spel de tweede (11-9) en derde game (11-6) om in de vierde game met 10-8 voor te komen. Oftewel: twee matchpoints en kans op de allereerste zege in de eredivisie. De Gier wist beide matchpoints echter knap weg te werken en pakte de vierde game alsnog met 10-12.

Opgeheven hoofd
In de vijfde beslissende game maakte Jitte nog een 5-9 achterstand goed, maar de laatste twee punten gingen naar De Gier. Deze zinderende partij tussen de beide youngsters verdiende eigenlijk geen verliezer, maar helaas voor Jitte moet ze nog even wachten op haar eerste overwinning. In haar tweede enkelpartij was tegenstandster Fleur Hoogeveen namelijk simpelweg nog een maatje te groot (0-3). Ze liet Jitte geen moment in de wedstrijd komen en maakte een aantal zeer fraaie punten.

Routiniers rule
Bij alle overige partijen kwam Hilversum eigenlijk niet in de buurt van een overwinning. De Leidse ‘routiniers’ Esmee van Marwijk (24) en Marie Depuydt (30) kwamen geen moment in de problemen en wonnen allebei overtuigend hun enkelpartijen met 3-0. Alleen in de damesdubbel verloren ze een game. Esmee liet diverse keren haar fabelachtige backhand zien en haar gevarieerde service was ook een belangrijk wapen, zowel tegen Hoogeveen als tegen Rosa Bosselaar. Marie had haar ijzersterke verdediging als troef. Bosselaar en de piepjonge De Gier konden namens Hilversum de broodnodige ervaring opdoen tegen een ervaren verdedigster als Marie. De beide jonge speelsters van Hilversum hadden er nu in ieder geval nog geen antwoord op.

Eén van de zeven
Als volgende week in Wessem één van de zeven wedstrijden gewonnen wordt, plaatst Scylla zich voor de halve finale van de play-offs. Daarin volgt dan een uitwedstrijd in Den Helder (Dozy) of Nieuwegein (VTV). Beide teams zijn in hun sterkste opstellingen nauwelijks te kloppen (behalve door elkaar) dus dat wordt sowieso een bijzonder lastige klus voor de Leidse dames. Hilversum heeft nog twee kansen om zich te handhaven in de eredivisie. Dat zou mooi zijn, want dit talentvolle team heeft veel potentie en is zeker een verrijking van de dames-eredivisie.

 

Hans van Marwijk

 

No Replies to "Scylla-dames op drempel van play-offs na zege op Hilversum"