Thuisvoordeel betaalt zich uit in zevende jeugdronde

Op zaterdag 30 maart stond voor onze jeugdteams de zevende ronde van de voorjaarscompetitie 2024 op het programma. Alle teams die in Leiden thuis speelden, wonnen hun wedstrijden. Twee teams wisten zelfs de koploper te verslaan! Uit (en ook thuis in Katwijk) waren de uitslagen meestal minder rooskleurig. Maar leer je nou eigenlijk meer van een gewonnen dan van een verloren wedstrijd? Ik denk toch vooral het laatste.

We beginnen deze keer met de mooiste prestatie van de dag en die was voor onze toppers van Scylla 7. Ik heb het al eerder geschreven: dit team speelt vier klassen hoger dan vorig seizoen. De grote vraag was dus vooraf: hebben ze iets te zoeken in de vierde klasse? Dit kunnen we inmiddels met een volmondig JA beantwoorden. De schier ongenaakbare koploper Spinmill kwam op bezoek en moest er met liefst 8-2 aan geloven. Noa nam haar team bij de hand en won al haar wedstrijden. Tegen hun kopman Luuk van Koppen moest ze wel tot het uiterste gaan. Die maakte in totaal meer punten dan Noa, maar zij won wel de wedstrijd. De spannende vierde game wist Noa nipt met 13-11 te winnen en in de slotgame werd het van 7-9 toch nog 11-9. Heel knap!

Ook Marleen en Janoah leverden echter prima prestaties door eveneens allebei drie keer te winnen. Daaronder was dan wel de dubbel samen. Ze verloren dus allebei één enkelpartij. Scylla 7 staat nu zelfs tweede (!), maar de concurrentie voor deze plek is groot en de achterstand op Spinmill is waarschijnlijk te groot om die in de laatste drie wedstrijden nog goed te kunnen maken.

Scylla 8 in niemandsland
Door naar Scylla 8. Die staan ook knap tweede, maar zijn vreemd genoeg inmiddels in een soort niemandsland terecht gekomen. Koploper TOGB 1 blijft maar (ruim) winnen en is eigenlijk niet meer te achterhalen. Scylla 8 heeft zelf na de minimale 4-6 winst bij Salamanders een voorsprong van 16 (!) punten op de nummer drie. In Wateringen werden de Leidse punten individueel binnen geslagen door Ekin (1), Lucas (2) en Tom (2). Alle rekenwonders onder jullie denken nu misschien dat ze toch gelijk hebben gespeeld, maar nee hoor: Ekin en Lucas wonnen samen de dubbel.

De klad in het combinatieteam?
Op het allerhoogste jeugdniveau lijkt de klad er een beetje in te komen bij ons combinatieteam Rijnsoever-Scylla. Na de eerste nederlaag vorige week tegen concurrent Hilversum werd de reguliere competitie nu thuis afgesloten met een 4-6 nederlaag tegen de nummer voorlaatst TTC / Quick ‘72. Faya en Imre waren om uiteenlopende redenen niet beschikbaar waardoor Katwijker Willem Souverijn vanuit de eerste klasse (!) zijn debuut mocht maken op topniveau. Dat hij al zijn wedstrijden met 0-3 verloor, is dan ook volstrekt logisch. Broer en zus De Klerk pakten samen dus ‘onze’ vier punten. Bjorn won twee enkels, Jitte één en ze wonnen samen de dubbel. Bjorn en Jitte wonnen beiden hun openingspartij met minimaal verschil in de vijfde, dus de nederlaag had nog hoger kunnen uitvallen. Een goede waarschuwing op het juiste moment!

Rijnsoever-Scylla gaat nu in de halve finale van de play-offs met het sterke Hilversum uitmaken (op 6 april uit, op 13 april thuis in Katwijk) wie op Hemelvaartsdag de finale om het landskampioenschap bij de jeugd mag spelen. De andere halve finale gaat tussen Avanti en Tempo-Team. Ik ben verder niet partijdig, maar Avanti tegen Rijnsoever-Scylla lijkt mij een prachtige finale!

Misère in De Meern
Scylla 1 hoeft na de ruime 8-2 nederlaag bij koploper SVO niet meer naar boven te kijken op de ranglijst. Integendeel: de afstand met de onderste twee clubs is verre van geruststellend. Thuis tegen SVO was nog verrassend, maar zeer geflatteerd, met 8-2 gewonnen (dat was eigenlijk een 5-5 wedstrijd). In De Meern was de thuisploeg deze keer echter heer en meester. Alleen Ilse van Marwijk had in de openingspartij nog kans op een extra punt (11-8 verlies in de vijfde), maar op alle andere nederlagen was niets af te dingen. Ilse wist nog wel haar tweede partij te winnen en Finn zijn slotpartij. Elsa kwam deze keer helaas niet in de buurt van een zege. SVO en Red Stars (de Limburgse ploeg komt zaterdag naar Leiden) gaan samen uitmaken wie de titel pakt.

Salamanderskous op de kop voor Scylla 2
Scylla 2 ging in de Hoofdklasse op bezoek bij koploper Salamanders en kan na de 6-4 nederlaag de titel ook vrijwel vergeten. Alleen een stunt van Scylla 3 aanstaande zaterdag thuis tegen hetzelfde Salamanders kan nog roet in het eten gooien voor de Wateringers. Noor was in topvorm en pakte in haar eerste partij een hele knappe zege op hun kopman Lars Nijmeijer. Yiming volgde later op de dag haar goede voorbeeld. Noor en Yiming versloegen ook allebei de jonge talentvolle Yenthe Salden. Grote uitblinker was echter David Merkovic die namens Salamanders liefst vier punten binnen sloeg (waaronder de dubbel). Voor Lisa was er deze zaterdag helaas geen eer te behalen.

Niet de haas uit het bericht – red.

Scylla 3 doet haasje-over
Scylla 3 sprong door de ruime 8-2 zege op ATTC weer over Scylla 2 heen in de stand met slechts één punt verschil. De achterstand op Salamanders is voor Scylla 3 nu 6 punten. Oftewel: aanstaande zaterdag moet er thuis (eigenlijk ruim) gewonnen worden om de titelstrijd nog spannend te maken. Tegen ATTC maakte Ivar weer een ijzersterke indruk met drie individuele zeges en ook winst in de dubbel samen met Camiel. Die wist zelf ook twee enkelpartijen te winnen, net als Yannick. Alphenaar Quinten van der Klugt speelde zowel tegen Camiel als Yannick een uitstekende wedstrijd en pakte de twee punten voor ATTC.

Scylla 4 doet prima zaken
Scylla 4 deed thuis prima zaken tegen Twenty-one Up. Het won zelf met 9-1 terwijl koploper Rijnsoever ‘maar’ met 7-3 Avanti versloeg (met dank aan Martijn!). De achterstand op de Katwijkers is hierdoor teruggebracht tot drie punten. De laatste competitieronde gaat dus hopelijk pas de beslissing brengen. Thuis tegen de sportieve Rotterdamse ploeg moest alleen Sander zich een keer gewonnen geven tegen Veerle van der Weide die geduldig haar kansen afwachtte en benutte. Leon (wiens vader een prima debuut kende achter de Scylla-bar) en Ché bleven ongeslagen, al moest Ché tegen Olav da Conceicao Cruz wel tot het uiterste gaan (11-9 in de vijfde). Een derde Rotterdamse tegenstander was er helaas niet (toch maar met carnaval spelen in plaats van met Pasen zou ik zeggen) dus Scylla kreeg 3 punten cadeau. Het was geen reden voor Leon en Sam om dan de dubbel maar te verliezen.

Scylla 5 strijdt om zilver
Scylla 5 kreeg tegen staartploeg Rijnsoever 4 de punten ook niet cadeau. Het was goed dat Ties in zijn eerste wedstrijd knap een 0-2 achterstand weg wist te werken (achtereenvolgens 11-9, 12-10 en 11-8 in de derde t/m vijfde game), want anders was het een gelijkspel geworden. Mooi was dat iedereen, van zowel Rijnsoever als Scylla, minimaal één wedstrijd wist te winnen. Chengxi was ‘man of the match’ met drie individuele zeges. De dubbel met Ties ging helaas verloren. Voor Scylla kwamen de overige punten van Ties (2) en Usin (1). Scylla 5 gaat aanstaande zaterdag thuis tegen VVV de strijd aan om plek 2. Koploper Gorkum lijkt inmiddels te ver weg.

Koploper verslagen maar geen schoonheidsprijs…
Tot slot Scylla 6. Dat leverde eigenlijk een topprestatie door de nog ongeslagen koploper ATTC 2 met maar liefst 8-2 te verslaan, maar dit werd overschaduwd door het feit dat helaas veel negatieve aandacht uit ging naar één van de twee aan het begin van de middag door Scylla verloren partijen. Dit sudderde de rest van de middag helaas door en het was aan Marie te danken dat de laatste enkelpartij nog werd gespeeld. Genoeg hierover, want het verdiende allemaal niet de schoonheidsprijs en het kostte bloed, zweet en letterlijk tranen plus een hoop irritatie. ATTC heeft onze excuses gelukkig aanvaard.

Terug nu naar de wedstrijd want die verdient ook zeker nog de nodige aandacht. Het was enorm spannend en maar liefst de helft van de partijen ging in vijven waarvan 80% in Leids voordeel. Oftewel: 5-5 was geen onterechte uitslag geweest. Michele was in supervorm. Hij won al zijn wedstrijden waaronder de dubbel met Daniël. Die won zelf twee enkelspelen. Net als Thomas, al had die daarvoor elke keer de maximale vijf games nodig (beide keren met 11-8 in de slotgame). Scylla 6 staat nog steeds tweede en sluipt dichterbij, maar de Alphenaren hebben nog steeds een voorsprong van 5 punten en lijken op weg naar het kampioenschap.

6 april: superzaterdag voor de jeugdteams!
Aanstaande zaterdag 6 april spelen alle jeugdteams thuis oftewel de tweede en laatste ‘’Super Youth Saturday’’ van dit seizoen. Scylla 3 tot en met 7 starten om 10.30 uur, Scylla 8 om 12 uur en Scylla 1 plus 2 om 15.00 uur. We hopen op allemaal spannende sportieve wedstrijden met uiteindelijk een Leidse winnaar, maar anders niet getreurd: er zijn heel veel ergere dingen dan het verliezen van een tafeltenniswedstrijd. Laten we dat vooral niet vergeten.

 

Hans van Marwijk

No Replies to "Thuisvoordeel betaalt zich uit in zevende jeugdronde"