Play-offs weer stapje dichterbij voor Scylla-dames ondanks nederlaag

De Scylla-dames hebben op bezoek bij landskampioen VTV niet voor een stunt kunnen zorgen. Ondanks de 5-2 nederlaag zijn de play-offs toch weer een stapje dichterbij gekomen. VTV ging door de overwinning over de Leidse ploeg heen en eindigt hierdoor als tweede in de ‘reguliere’ competitie, met één punt minder dan koploper Dozy Den Helder. Scylla zakt door de nederlaag naar de met SKF gedeelde derde plaats. Beide teams hebben weer één puntje minder dan VTV, maar op onderling resultaat is Scylla vierde.

Alleen de top drie is nu al verzekerd van de halve finale play-offs. Scylla kan die ook nog bereiken door de huidige vierde plaats te consolideren in de halve competitie die nu nog volgt. Tegenstanders daarin zijn het Limburgse Westa (uit) en Hilversum (thuis). De voorsprong van Scylla op deze twee teams bedraagt respectievelijk 6 en 12 punten wat toch voldoende zou moeten zijn om als vierde ploeg de halve finale van de play-offs te bereiken.

Nieuwe gein in oude zakken
Dan moeten de komende twee duels echter wel een stuk overtuigender zijn dan tijdens de eerste vier wedstrijden in Nieuwegein. Het zag er namelijk lang naar uit dat Scylla aan een kansloze middag bezig was. Dat Evelien Hengstman namens Scylla in de openingspartij met 3-0 verloor tegen het fenomeen Li Dong was geen verrassing en de nederlaag met dezelfde cijfers van Marie Depuijdt tegen Sanne de Hoop was ook conform verwachting.

Domper
Grootste tegenvaller voor de pauze was het feit dat de Leidse kopvrouw Esmee van Marwijk geen poot aan de grond kreeg tegen de sterk spelende Emma van der Zanden. Waar Esmee de laatste onderlinge wedstrijd overtuigend won, waren de rollen nu omgedraaid. Na twee zeer snel verloren games leek er in de derde nog sprake van een opleving (van 9-5 naar 9-9), maar Emma maakte het karwei vakkundig af.

Donkere wolken pakten zich samen
Drie keer 3-0 verlies en dus 3-0 achter bij de rust. Geen enkel gamepoint, geen enkele kans en weinig overtuiging. Dat was kort samengevat het spel van Scylla voor de pauze en dat beloofde niet veel goeds voor de rest van de middag.

Ondanks opnieuw een 3-0 nederlaag in de vierde partij, was daarin toch al sprake van een soort nieuw elan. Marie verloor weliswaar kansloos de openingsgame van de ijzersterke Li Dong, maar ze knokte zich in de tweede en derde game naar twee nipte eervolle 11-8 nederlagen door voor ieder punt te vechten. De soms ellenlange schuifrally’s gaven aan dat het qua vastheid ook steeds beter werd.

Excellerende Evelien
Dat gold helemaal in de volgende partij waarin Evelien de toeschouwers op het puntje van de stoel kreeg met fenomenaal verdedigingswerk. Emma speelde eigenlijk weer een prima partij, wist nog wel nipt de openingsgame met 13-11 te winnen maar beet zich in de volgende twee games stuk op de Twentse Scyllaan. In de vierde game wist Emma mede dankzij een slimme time-out het tij nog te keren. In de beslissende vijfde game had Evelien duidelijk de langste adem: 6-11 en het eerste Leidse punt.

Esmee met nieuwe energie
Wie Esmee in de eerste partij tegen Emma had zien spelen, gaf haar in het laatste enkelspel waarschijnlijk op voorhand weinig kans tegen de sterke Sanne de Hoop. Of het mede dankzij de prachtige zege van Evelien kwam, zullen we nooit weten. Feit is wel dat Esmee tegen Sanne twee klassen beter speelde en met veel meer overtuiging. Op de fraaie 3-1 overwinning van Esmee, na een kleine inzinking in de derde game, viel niets af te dingen.

Het afsluitende dubbelspel moest eigenlijk door Scylla gewonnen worden om bij de eerste drie te eindigen en zodoende al zeker te zijn van de play-offs, maar dat lukte niet. Esmee en Marie kwamen simpelweg net tekort tegen het Nieuwegeinse duo Emma/Sanne: 3-1 en een 5-2 nederlaag als eindresultaat.

Zelfoverstijging gezocht in de play-offs
De play-offs zullen nu dus via een omweg bereikt moeten worden. Om eerlijk te zijn is SKF terecht als derde geëindigd. Niet alleen vanwege het onderlinge resultaat, maar ook vanwege het feit dat de ploeg uit Veenendaal afgelopen zaterdag tegen de sterkste formatie van koploper Den Helder aan moest treden terwijl de Helderse ploeg bij de wedstrijd in Leiden in een minder sterke opstelling aantrad. Mocht Scylla inderdaad de play-offs bereiken, en die kans is aanzienlijk, dan zullen de Leidse dames boven zichzelf uit moeten stijgen om daarin dan ook verder te kunnen komen dan de halve finale.

Hans van Marwijk

 

No Replies to "Play-offs weer stapje dichterbij voor Scylla-dames ondanks nederlaag"