Nipte nederlaag Scylla-dames bij concurrent SKF

De dames van Scylla zijn de voorjaarscompetitie 2024 in de eredivisie tafeltennis begonnen met een nipte 4-3 nederlaag. Concurrent SKF was in Veenendaal conform de verwachte krachtsverhoudingen net iets sterker.

Kijkend naar de huidige teamsamenstellingen en teamrating zal de titelstrijd waarschijnlijk weer gaan tussen de huidige landskampioen VTV Nieuwegein en meervoudig kampioen Dozy Den Helder. Daarachter zijn zeker SKF maar ook Scylla op een goede (lees: uitstekende) dag in staat om in de halve finale van de play-offs voor een stunt te kunnen zorgen.

Minpunten uitdelen
Eerste voorwaarde is dan om in de reguliere competitie bij de eerste vier te eindigen. Dat lukte de afgelopen paar seizoenen vrij eenvoudig, maar zal dit seizoen lastiger worden omdat het Limburgse Westa de sterke Belgische speelster Sara Devos terug in haar gelederen heeft en het gepromoveerde Hilversum nu na 1 wedstrijd al meer punten heeft dan het gedegradeerde Disnierats na een heel seizoen. Met hierbij de kanttekening dat Hilversum in de eerste wedstrijd tegen VTV twee punten cadeau kreeg omdat VTV maar weer eens met een speler te weinig kwam. Hoog tijd mijns inziens om naast een boete ook eens minpunten uit te gaan delen aan incomplete teams. [@nttb: Letten jullie op? – red.]

O ja, de wedstrijd
Terug naar de wedstrijd SKF tegen Scylla. Op papier een wedstrijd tussen de nummers drie en vier, maar van een spannende strijd was in de eerste twee partijen voor de pauze absoluut nog geen sprake. Esmee van Marwijk wist namens Scylla de derde game nog wel te winnen van de Veenendaalse kopvrouw Melanie Bierdrager, maar was in de overige games kansloos.

Fang Ning Chen Chen leek in de tweede partij heel even op weg naar de gelijkmaker voor Scylla, maar de zeer getalenteerde Xijin Zheng nam na de verloren openingsgame met agressief aanvallend spel het heft in handen en zette SKF verdiend op een 2-0 voorsprong.

Nét geen stunt voor Jitte
De verwachting was dat in de derde wedstrijd het 15-jarige Scylla-talent Jitte de Klerk weinig in zou kunnen brengen tegen de zeer ervaren SKF-coryfee Brenda Vonk. Niets bleek echter minder waar. Jitte speelde een uitstekende wedstrijd. Ze kwam weliswaar met 2-0 achter, maakte er heel knap 2-2 van om vervolgens in de slotgame maar net tekort te komen: 11-9 voor Vonk en een ruime 3-0 achterstand bij de pauze.

Het prima spel van Jitte bracht toch weer het broodnodige vertrouwen terug bij Scylla. Fang Ning speelde gelijk na de pauze namelijk een ijzersterke partij tegen Bierdrager. Ze bleef ijzig kalm, speelde haar eigen spel, haalde met veel vertragende ballen het tempo uit de wedstrijd en zorgde voor de individuele verrassing van de dag door ‘’Mel’’ met 1-3 te verslaan.

Vonk verslagen
Dat gaf de Leidse burger weer moed. Vervolgens trad Esmee aan tegen routinier Vonk. De dames waren zeer aan elkaar gewaagd en maakten er een bijzonder spannende pot van waar op het eind Esmee net de gelukkigste was. Met 9-11 winst in de beslissende vijfde game bracht zij de stand op 3-2.

In de laatste enkelpartij van de dag speelde Jitte opnieuw een prima partij, maar tegenstander Zheng was simpelweg beter en won met 3-0. Al geven de gamestanden aan (13-11, 11-7 en 11-8) dat de verschillen niet groot waren.

Esfang scoort onverwacht punt
Om dit het ‘’wonder van Veenendaal’’ te noemen, gaat waarschijnlijk nogal ver maar het afsluitende dubbelspel werd zowaar een prooi voor het Leidse dubbel Esmee en Fang Ning. Waar de afgelopen seizoenen de dubbel vrijwel steeds verloren ging, wist Scylla deze keer het ‘’bonuspunt’’ wel te verzilveren. Het (schoon)familieduo Bierdrager-Vonk van SKF trok met 2-3 aan het kortste eind. Met dus uiteindelijk een nipte 4-3 nederlaag als eindresultaat.

Belangrijke wedstrijd
De eerstvolgende wedstrijd gaat voor de Scylla-dames meer duidelijk maken over de kansen dit seizoen. Aanstaande zondag 18 februari 13.00 uur komt Westa op bezoek in Leiden, een andere concurrent voor een play-off plaats.

Wees er of wees vierkant, zei men vroeger. In het Engels dan.

 

Hans van Marwijk

No Replies to "Nipte nederlaag Scylla-dames bij concurrent SKF"