Scylla-dames verliezen halve finale met 4-2 van VTV

De dames van Scylla zijn er niet in geslaagd om in de halve finale van de play-offs voor een stunt te zorgen. Landskampioen VTV bleek in Nieuwegein volgens verwachting een maatje te groot voor de Leidse ploeg. Het werd 4-2.

De VTV-selectie is dit jaar versterkt met de Française Lucie Mobarek die met name wordt ingezet in de wedstrijden die er echt toe doen. Zoals dus in deze halve finale play-offs. Geen van de Scylla-dames had al eens tegen haar gespeeld, want in de beide reguliere competitiewedstrijden deed ze niet mee. Esmee van Marwijk en Evelien Hengstman hadden namens Scylla het twijfelachtige genoegen om tegen Mobarek aan te mogen treden. Zowel Esmee als Evelien konden één game redelijk op de been blijven, maar die games gingen met het kleinste verschil toch verloren. Alle overige games werden volstrekt kansloos verloren.

VTV gaat vast en zeker nog veel plezier aan dit 19-jarige supertalent beleven, mits ze haar kunnen behouden. Wat de jonge Française tegen Scylla liet zien, was in ieder geval van een bijzonder hoog niveau. Enorme variaties in haar service en als de bal ook maar iets te hoog over het net kwam, volgde er een knalharde smash waar Esmee en Evelien 9 van de 10 keer het antwoord op schuldig moesten blijven. Oftewel: Mobarek was simpelweg te goed voor de Leidse dames.

Li Dong still going strong
Naast Mobarek heeft VTV natuurlijk ook al jaren het fenomeen Li Dong in de ploeg. In 1999 werd zij Nederlands kampioene en bijna 25 jaar later heeft zij nog helemaal niets aan kracht ingeboet. Haar nederlagen van de afgelopen jaren in de Nederlandse Eredivisie zijn op de vingers van één hand te tellen. Een ijzersterke verdediging kenmerkt het spel van Dong, maar ze neemt net zo makkelijk de aanval over als de bal maar net iets te hoog terug komt. Fang Ning Chen Chen mocht het in de openingspartij tegen Dong opnemen en kwam niet in de buurt van gamewinst. Voor Esmee werd het helemaal een teleurstellende middag want ook Dong was (veel) te sterk voor haar.

Evelien en Fang pakken punten
Op voorhand was al ingeschat dat voor Scylla de meeste kansen op een overwinning zouden liggen tegen de op papier nummer drie van VTV, de Limburgs-Nieuwegeinse Emma van der Zanden. Zowel Evelien als Fang Ning wist inderdaad van Emma te winnen, maar makkelijk ging dat zeker niet. Het waren wel met voorsprong de twee spannendste en daarmee eigenlijk ook leukste wedstrijden van de dag. Evelien verdedigde weer ouderwets sterk en dat gaf uiteindelijk de doorslag. Fang Ning leek in de eerste game eigenlijk vrij kansloos tegen Emma. Toch wist ze dit nog knap om te buigen. Ze maakte in totaal zelfs minder punten (39-38), maar ging er wel met de winst vandoor.

Over en uit – voor nu
De zege van Evelien zorgde er overigens voor dat het bij de pauze 2-1 voor VTV was en de winst van Fang Ning zette de tussenstand op 3-2 voor VTV. Zo bleef het op papier dus toch nog best lang spannend. In de play-offs wint namelijk het team dat als eerste 4 partijen gewonnen heeft zodat het in theorie kan gebeuren dat twee van de drie speelsters maar één keer in actie komen (wat vooral bij de echt verre uitwedstrijden niet echt fijn is). De 4-2 was deze keer voor Scylla echt het maximaal haalbare. Voor de Leidse dames zit de najaarscompetitie 2023 er nu op. Titelfavorieten VTV en Den Helder (dat met de hakken over de sloot SKF in de andere halve finale met 4-3 wist te verslaan) gaan uitmaken wie de najaarskampioen 2023 wordt. Voor Scylla zijn er wellicht weer nieuwe kansen in de voorjaarscompetitie 2024.

 

Hans van Marwijk

No Replies to "Scylla-dames verliezen halve finale met 4-2 van VTV"