Prachtig slotakkoord voor de jeugdteams

Op zaterdag 2 december stond voor onze jeugdteams de laatste ronde van de najaarscompetitie 2023 op het programma. Het werd een werkelijk prachtig slotakkoord! Scylla 4 en 5 pakten allebei het kampioenschap en van alle vijf overige teams die thuis speelden, verloor er geen enkel team. Zelfs Scylla 7 wist een gelijkspel uit het vuur te slepen.

Er waren maar liefst zeven jeugdteams die deze zaterdag thuis speelden waardoor het zowel in de zaal als in de kantine gezellig druk was. Mede vanwege de mogelijke kampioenschappen waren er meer ouders dan anders. Op de rechtertafel haalden Ed en Wim [Bever? – red.] de gemiddelde leeftijd van de spelers iets omhoog. Ze spelen echter als jonge honden dus dat verschil bleek uiteindelijk verwaarloosbaar.

Scylla 4: kampioen!

Scylla 4 knap met de hakken over de kampioenssloot
We beginnen met onze kampioenen. Nadat Scylla 6 en 8 vorige week de titel al binnen sloegen, was het in de slotronde van de competitie raak voor Scylla 4. Camiel, Ivar, Jagger en Usin (hij speelde deze wedstrijd niet) moesten met minimaal 8-2 winnen om zeker te zijn en slaagden met vlag en wimpel. Rijnsoever 4 werd met liefst 9-1 verslagen waarbij Camiel en Ivar ongeslagen bleven. Het spannendst was de tweede partij van Jagger die hij met 11-8 in de vijfde wist te winnen. Eigenlijk leek het er een groot deel van het seizoen op dat onze jongens genoegen moesten nemen met een tweede plaats omdat VVV te sterk leek, maar het onderlinge duel van twee weken geleden was de ommekeer en betekende de volgende titel op rij voor onze talenten. Klasse!

Scylla 5: kampioen!

Scylla 5: stalen zenuwen
Scylla 5 wist ook van tevoren wat het te doen stond: met minimaal 7-3 winnen en het kampioenschap zou een feit zijn. Omdat kopman Sam vandaag geen enkelspel speelde (hij won wel de dubbel samen met Leon), was het op voorhand geen uitgemaakte zaak. Chengxi, Leon en Ties bleken hun zenuwen echter uitstekend onder controle te hebben. Alleen Ties verloor een potje. Oftewel: ook een 9-1 zege en een dik verdiend kampioenschap in de tweede klasse A! Eén gelijkspel tegen concurrent Alexandria ’66 4 en voor de rest alleen overwinningen. Hulde! Zonder iemand tekort te willen doen, gaat een welverdiend compliment naar Ties die dit seizoen vanuit de 5e klasse Scylla 5 kwam versterken en deze beslissende wedstrijd maar liefst twee zeges pakte.

Scylla 6 geeft pingpongles
Scylla 6 was dus vorige week al kampioen en ook de laatste wedstrijd werd weer overtuigend gewonnen. De vrolijke meiden van Salamanders 4 moesten er met 8-2 aan geloven. De dubbel van Michele en Thomas ging nipt in vijven verloren en Thomas verloor zijn laatste enkelspel ook in vijven. Michele won een partij met 12-10 in de vijfde dus de uitslag had ook best nog 7-3 kunnen zijn. Dit deed er allemaal echter niet meer toe. Met een voorsprong van 35 (!) punten op nummer twee Salamanders kunnen we gerust stellen dat Scylla 6 heer en meester was in de vierde klasse C. Hoog tijd om nu Daniël in het zonnetje te zetten. Hij speelde dit seizoen 29 partijen en won ze alle 29. Inderdaad: de volle 100% dus een topprestatie!

Scylla 7: nooit opgegeven
Scylla 7 had tot zaterdag alleen nog nederlagen geleden, maar in de allerlaatste wedstrijd kon er dan toch een gelijkspel genoteerd worden: 5-5 tegen Twenty-one Up 2. Dat de Rotterdammers met een speler minder verschenen en daardoor begonnen met een 3-0 achterstand, doet natuurlijk absoluut niet ter zake. Mees wist heel knap ongeslagen te blijven (één keer met 11-9 in de vijfde) en zorgde daarmee voor de overige twee punten. Dat was Casper en Ekin helaas niet gegund. In de vierde klasse A werd Pecos 2 kampioen dus in Oegstgeest is het feest. Van harte!

Scylla 8: kampioen!

Scylla 8: op eigen kracht
Ook Scylla 8 werd vorige week al kampioen en dat werd in Leimuiden bij Play Fair 3 met een 0-5 zege nog even extra luister bijgezet. Janoah en Noa kwamen niet in de problemen en alleen Janoah verloor een game. Marleen was gezellig mee om de titel mee te vieren en staat dus ook op de kampioensfoto. Noa wist al haar wedstrijden dit seizoen te winnen dus haalde ook de 100%. Helemaal top! Het komt met Noa helemaal voor de …

Scylla 9: kleine zegen
Het andere duoteam Scylla 9 speelde de laatste wedstrijd thuis tegen Rijnsoever 10. Een leuke gelijkwaardige wedstrijd waarin Scylla 9 nipt de betere was, maar de sportieve Katwijkers gaven prima tegenstand. Adam bleef ongeslagen. Ook de dubbel met Tom werd gewonnen. Omdat de uitslag 3-2 was, betekent dit inderdaad helaas dat Tom zijn beide enkelpartijen verloor. Hij was echter in zijn eerste wedstrijd ontzettend dichtbij: 9-11 in de vijfde. Scylla 9 is knap tweede geworden met maar twee punten achterstand op kampioen Scyedam 6. Met natuurlijk de felicitaties voor de Schiedammers!
Van tegenstander Rijnsoever naar ons samenwerkingsverband met de Katwijkers. Rijnsoever-Scylla zette in landelijk A de spreekwoordelijke kers op de kampioenstaart door ook de laatste wedstrijd te winnen. Trias moest in het eigen Twellose huis een maximale 0-10 nederlaag incasseren. Faya, Jitte en Imre hadden geen enkele keer de maximale vijf games nodig dus echt spannend werd het nooit.

Scylla 1: Wessel gaat heen
De enige Scylla-nederlaag van de dag kwam op naam van Scylla 1 in landelijk B. Bij Amsterdam ’78 werd het 7-3 waardoor de Amsterdammers als vierde eindigden en Scylla als vijfde. Ilse van Marwijk en Wessel wonnen samen de dubbel en pakten ook allebei één enkelspel. Ilse verloor haar laatste partij in vijven. Voor Wessel waren het zijn laatste minuten als jeugdspeler van Scylla. Wessel woont in Gouda en gaat dichterbij huis spelen. We gaan Wessel zeker missen: niet alleen als speler maar ook als mens. Veel succes verder Wessel! We feliciteren TTVN Nieuwegein met de verdiende zwaar bevochten titel.

Scylla 2 neemt zilver mee
Scylla 2 dacht thuis tegen ATTC in een direct duel om de derde plek in de hoofdklasse te spelen, maar na de eclatante 10-0 zege bleken Amy, Lisa, Noor en Finn zelfs nog knap als tweede te zijn geëindigd. Omdat de op voorhand spannende kampioenswedstrijd tussen Vriendenschaar 1 en Alexandria ’66 2 een onverwacht hoge 9-1 zege voor de Gouwenaren opleverden (van harte!), wipte Scylla 2 in de eindstand nog over de Rotterdammers en de Alphenaren heen. ATTC had weliswaar een speler te weinig, maar om eerlijk te zijn speelden Amy, Lisa en Finn een uitstekende wedstrijd. Dus of de derde Alphense speler vandaag wel kans had gemaakt, is nog maar de vraag.

Een evenknie van Scylla 3
We sluiten af met Scylla 3 die in een ontspannen wedstrijd thuis de punten deelde met Scyedam 2. De 5 Leidse punten werden netjes over alle spelers verdeeld (behalve Mathijs dan maar hij speelde niet): Yannick 2, Ché 1 en Sander 1. Het sterke dubbel Ché en Yannick zorgde voor het vijfde punt. Scylla 3 eindigde hierdoor een op een gedeelde derde plek. Zoals verwacht ging in de eerste klasse B de titel naar Salamanders 1. Oftewel: de felicitaties gaan hier naar Wateringen.

Succesvolle najaarscompetitie
We kunnen na afloop van het seizoen gerust stellen dat het een succesvolle najaarscompetitie 2023 was voor onze jeugdteams. Maar liefst 50% van onze teams werd kampioen (Scylla 4, 5, 6, 8 en combinatieteam Rijnsoever-Scylla). Het belangrijkste is en blijft echter de spelvreugde en die spatte er vanaf bij alle teams. Zelfs Scylla 7, dat week in week uit verloor, ging niet bij de pakken neer zitten en probeerde er elke week het beste van te maken.

Sneeuwbal en gebroken hoofden
Deze week zullen de teams voor de voorjaarscompetitie 2024 ingeschreven moeten worden bij de NTTB. Door de diverse kampioenschappen zullen een aantal teams c.q. spelers in 2024 op een hoger niveau gaan spelen. Mede vanwege het vertrek van Wessel zullen diverse teams qua samenstelling gaan wijzigen volgens het befaamde sneeuwbaleffect. Want als er een speler uit het eerste jeugdteam vertrekt, zal dat opgevangen moeten worden uit een team daaronder en ook dat team zal dan weer aangevuld dienen te worden uit de teams daaronder. Daarnaast geldt natuurlijk dat het voor alle spelers het leukst is om ongeveer gelijkwaardige tegenstanders tegen te komen in de competitie. De jeugdtrainers zullen dus de komende week hun hoofden gaan breken over de nieuwe teamsamenstellingen.

Voor kalenderjaar 2023 zit de competitie er nu helemaal op, dus op naar 2024. Ik wens iedereen een hele fijne decembermaand (met hopelijk als slotakkoord van 2023 in de Top 2000 de traditionele gong uit Queens meesterwerk Bohemian Rhapsody) en alvast alle goeds voor het nieuwe jaar!

Hans van Marwijk

No Replies to "Prachtig slotakkoord voor de jeugdteams"