Scylla-dames in halve finale op bezoek bij landskampioen VTV

De dames van Scylla hadden zich enkele weken geleden al geplaatst voor de play-offs van de najaarscompetitie eredivisie 2023, maar weten nu ook wie hun tegenstander in de halve finale is. Op zondag 3 december reizen de Leidse tafeltennisdames naar Nieuwegein om het daar op te nemen tegen de huidige kampioen VTV.

Afgelopen zaterdag 25 november moest Scylla in de laatste reguliere competitiewedstrijd nog wel even thuis aantreden tegen titelfavoriet Dozy Den Helder, een wedstrijd zonder verdere belangen. Een mooie gelegenheid voor Scylla om twee 15-jarige zeer talentvolle jeugdspeelsters een kans te geven om zich te meten op het allerhoogste nationale niveau. Jitte de Klerk had haar debuut al mogen maken, maar deze keer was het de beurt aan Ilse van Marwijk, die in het eerste jeugdteam van Scylla speelt in landelijk B.

Esmee >< Ilse
Ilse nam de plaats in van haar grote nicht Esmee van Marwijk die weliswaar ook in de prachtige Scylla-hal te bewonderen was maar dan in de belangrijke wedstrijd van het eerste mannenteam voor handhaving in de eerste divisie tegen Smash ’70 uit Hattem. Ondanks dat Esmee daar heel knap een punt wist te pakken voor Scylla, kwam de mannenploeg helaas net 1 schamel punt tekort om zich te kunnen redden.

Competitievervalsing pur sang
Het Amsterdamse Tempo-Team 1, reeds met een straatlengte voorsprong kampioen van de eerste divisie A, liet met een beschamende 11-2 nederlaag tegen Scylla-concurrent en degradatiekandidaat Hercules (dat zich hierdoor wel handhaafde) een uitzonderlijk staaltje competitievervalsing zien door met een speler te weinig en met twee invallers aan te treden. De eerste wedstrijd tussen Tempo-Team en Hercules was nog in een 13-0 (!) overwinning voor de Amsterdammers geëindigd.
Scylla mag echter, met een bittere Amsterdamse smaak in de mond, zeker ook de hand in eigen boezem steken. Diverse wedstrijden was Scylla zelf ook niet in de sterkste opstelling en je mag (zo blijkt maar weer) in de laatste ronde ook nooit afhankelijk zijn van andere teams, zelfs niet als dat de kampioen is die vrijwel alle wedstrijden dik won en tot afgelopen zaterdag pas één (nipte 7-6) nederlaag leed. Scylla verloor bijvoorbeeld zelf bij Tempo-Team met 12-1 in een wedstrijd waarin Esmee vreemd genoeg toen eigenlijk de kopvrouw van het mannenteam was. Door de nieuwe opzet van de eerste tot en met derde divisie waarin de teams uit vier spelers moeten bestaan om dan in totaal dertien wedstrijden te spelen, zijn de onderlinge verschillen binnen diverse teams erg groot en kan het met de uitslagen echt alle kanten op.

Baard van de keizer verloren
Terug naar de dames van Scylla. Die verloren de wedstrijd om des keizers baard tegen Den Helder kansloos met 0-7. Omdat alleen Fang Ning Chen Chen kon spelen (naast Esmee waren ook Evelien, Maaike en Marie om diverse redenen niet beschikbaar), was hier natuurlijk eigenlijk ook sprake van een soort competitievervalsing. Met het grote verschil dat bij deze wedstrijd er verder niets op het spel stond. Zowel Scylla als Den Helder was al geplaatst en Den Helder was al zeker van een thuiswedstrijd: of tegen Scylla of tegen SKF. Dat werd voor Den Helder uiteindelijk SKF omdat de Helderse dames een dag na de 0-7 overwinning op Scylla tegen VTV weliswaar een kleine nederlaag leden, maar daardoor toch als eerste eindigden. Als nummer drie gaat Scylla dan dus op bezoek bij nummer twee VTV.

Volkomen logisch
De maximale nederlaag van Scylla tegen Den Helder was volkomen logisch. Toch lieten zowel Jitte de Klerk als Ilse van Marwijk tegen de nationale top al fraaie staaltjes tafeltennis zien, eens te meer een teken dat het met de jeugdopleiding wel snor zit. Naast Ilse en Jitte klopt namelijk ook de Katwijkse Faya Vooijs op de deur van het eerste damesteam. Jitte, Faya en Ilse (in die volgorde) waren de nummers 1, 2 en 3 bij de afgelopen nationale meerkampfinales in Panningen in de leeftijdscategorie bij de meiden onder 15 jaar. Dat Ilse en Jitte tegen de ijzersterke Men, Jorguseska en Gogorita nog niet tot gamewinst kwamen, was absoluut geen schande. Ze speelden allebei wel met lef en maakten ook al diverse prachtige punten. Fang wist echter deze keer helaas eveneens niet tot gamewinst te komen waardoor het voor het publiek wel een erg eenzijdige wedstrijd was met zeven keer 0-3.

Kom maar door met die wonderen
Gelukkig tellen deze uitslagen vanaf nu niet meer mee want in de play-offs begint ieder team weer helemaal op nul. De Scylla-dames zullen echter wel boven zichzelf uit moeten stijgen om kans te maken in de play-offs, want de Leidse ploeg is hierin absoluut de underdog. Ook in het tafeltennis zijn de wonderen de wereld gelukkig echter nog lang niet altijd uit.

 

Hans van Marwijk

No Replies to "Scylla-dames in halve finale op bezoek bij landskampioen VTV"