Negende ronde: eerste drie jeugdteams al kampioen

Op zaterdag 25 november was voor onze jeugdteams de negende en voorlaatste ronde van de najaarscompetitie 2023. Het resultaat mocht er zijn: nu al drie kampioenschappen en er lijken er nog een paar op komst!

Scylla 6 kampioen!

We beginnen vandaag natuurlijk met onze kampioenen. Als eerste Scylla 6. Het leek zaterdag nog even spannend te worden toen Thomas de openingspartij verloor, maar daarna werden als vanouds alle overige wedstrijden weer gewonnen. Oftewel: een 9-1 thuiszege op Spinmill 1 plus een dik en dik verdiend kampioenschap in de vierde klasse C! We mogen het woord concurrentie eigenlijk niet in de mond nemen want alle andere ploegen uit de competitie eindigen met een straatlengte achterstand. Hoog tijd dus voor Daniël (hij staat nog steeds op 100%!), Michele en Thomas om minimaal één klasse hoger te gaan spelen. Een dag later speelde Scylla 6 ook nog een inhaalwedstrijd tegen Combat 2 en dat werd zelfs een maximale 10-0 zege. Met als kanttekening dat de Bleiswijkers wegens ziekte een speler minder hadden.

Scylla 8 gaat nog vieren (2 x 4 is acht)
Door naar duoteam Scylla 8. Zij zijn wel kampioen geworden bij de pupillen C in poule B, maar hebben het nog niet gevierd. Waarom niet? Nadat Janoah en Marleen hun thuiswedstrijd tegen Taverzo 6 nipt met 3-2 hadden gewonnen, leek dat nog niet genoeg voor de titel. Later op de dag bleek echter dat de enig overgebleven concurrent Gorkum 3 ook 2 punten had laten liggen waardoor Scylla 8 in de laatste speelronde niet meer te achterhalen is. Aanstaande zaterdag staat er in de laatste wedstrijd bij Play Fair 3 dus niets meer op het spel en kan het kampioenschap gevierd worden. Tegen Taverzo wisten Janoah en Marleen allebei één enkelspel te winnen en ook samen de dubbel. Marleen verloor haar laatste wedstrijd met 10-12 in de vijfde en dat was nu extra zuur omdat anders de titel zeker was. Noa kwam wel even kijken, maar mag tegen Play Fair weer in actie komen.

RijnScy kampioen
Ook ons combinatieteam Rijnsoever-Scylla sloeg in landelijk A poule A, het hoogste landelijke jeugdniveau!, het kampioenschap binnen. Thuis in Katwijk werd er van Hoogland 1 met 7-3 gewonnen en dat was ruim voldoende voor de titel. Faya, Bjorn en Imre moesten allemaal alleen hun ijzersterke tegenstander Thomas Marres feliciteren. De overige partijen werden gewonnen. Geen enkele partij ging in vijven dus op de uitslag was helemaal niets af te dingen. Jitte viel in bij de dames van Scylla in de Eredivisie tegen titelfavoriet Den Helder dus die vernam in Leiden dat de jeugdtitel binnen was.

Razend spannend voor Scylla 4
Dan de twee Scylla-teams die aanstaande zaterdag 2 december in de laatste (thuis)wedstrijd nog kampioen kunnen worden: Scylla 4 en 5. Team 4 klom dankzij een dikke 9-1 overwinning thuis tegen ATTC 2 (die wel met maar twee spelers aan tafel verschenen en dus drie punten cadeau gaven) over koploper VVV 1 heen in de stand doordat de Leidschendammers met 5-5 gelijk speelde tegen Taverzo 2. Camiel (ook in de dubbel met Ivar) en Usin wonnen al hun wedstrijden. Jagger moest één Alphense tegenstander (met 8-11 in de vijfde) feliciteren. Het wordt in de slotronde razend spannend in de eerste klasse (B). Scylla 4 staat nu 2 punten voor op VVV en speelt nog thuis tegen hekkensluiter Rijnsoever 4. Om zeker te zijn van de titel zal er met minimaal 8-2 gewonnen moeten worden (op onderling resultaat wint Scylla). Bij iedere ‘’slechtere’’ uitslag is Scylla 4 afhankelijk van de wedstrijd ATTC 2 – VVV 1.

Billenknijpen voor Scylla 5
Voor Scylla 5 wordt het aanstaande zaterdag ook billen knijpen en is de situatie eigenlijk vrijwel identiek aan die van Scylla 4. Scylla 5 won zelf uit met 3-7 bij United TOGB 1, maar concurrent Alexandria ’66 4 deed het met een 1-9 zege zelfs nog beter en snoepte zodoende 2 punten af van de 5 punten achterstand. Oftewel: het verschil bovenaan in de tweede klasse (A) is nu nog drie punten. In de laatste wedstrijd thuis tegen nummer vijf Pecos 1 volstaat voor Scylla 5 een 7-3 overwinning omdat net als bij Scylla 4 het onderling resultaat ook beter is (dan de Rotterdammers in dit geval). In Bergschenhoek werden overigens de 7 Leidse punten binnen gehaald door Sam en Chengxi waarbij twee keer in vijven (waaronder ook de dubbel). Vooral de eerste enkelpartij van Chengxi was heel close (9-11 in de vijfde) maar kan straks wel eens heel belangrijk punt blijken. Ties kwam deze keer helaas niet tot winst. Leon was vrij.

Gaat u er even rustig voor zitten…
Door naar Scylla 1 en 2 die allebei niet in hun sterkste opstelling konden optreden en dat had dan weer te maken met Dames 1 en Heren 1. Een korte uitleg is waarschijnlijk nu even noodzakelijk. Voor heren 1 stond een zeer belangrijke wedstrijd op het programma voor handhaving in de eerste divisie waarvoor Esmee werd doorgeschoven vanuit dames 1 (Esmee mag volgens de huidige regels niet op dezelfde dag voor zowel dames 1 als heren 1 spelen als beide wedstrijden elkaar overlappen). De dames hadden eigenlijk al personele problemen. Omdat daar verder alleen Fang Ning kon spelen, viel Jitte al in (namens Rijnsoever-Scylla 1) en nu maakte ook Ilse van Marwijk (Scylla 1) haar debuut in de dames-eredivisie! Daardoor kwam er bij het jeugdteam Scylla 1 weer een plek vrij (mede omdat Elsa ook afwezig was) en maakte Finn vanuit Scylla 2 zijn debuut in landelijk B. Snappen we het allemaal nog?

Als u er nog bent: de uitslag
Na dit korte intermezzo door met onze toppers van Scylla 1 die koploper en inmiddels titelfavoriet TTVN Nieuwegein 1 op bezoek kregen. Ondanks de wijzigingen rolde er uiteindelijk een zeer verdienstelijke nipte 4-6 nederlaag uit de bus c.q. van tafel. Wessel nam zijn team bij de hand en knokte zich gelijk naar een 3-2 zege in de openingspartij tegen David Pronk (met 12-10 in de vijfde). Stunt van de dag kwam daarna van Finn die zijn debuut op dit niveau opluisterde met een fraaie zege op Amber Vink. Omdat ook Ilse de Regt en Wessel deze opponente wisten te verslaan, kwam Scylla 1 uiteindelijk uit op vier gewonnen punten. Vooral de sterkste Nieuwegeiner Jelle Breeuwsma maakte veel indruk en was simpelweg te sterk. Scylla reist in de slotronde naar Amsterdam en kan in onze hoofdstad dan nog derde worden.

Volledig meidenteam
Scylla 2 moest Finn dus missen en reisde daarom met een volledig meidenteam in de vroege ochtend naar Dordrecht. Pas laat in de middag (na de nodige files) keerden we weer terug in Leiden met een mooie 4-6 overwinning op zak. Enige nadeel van een team met alleen meiden is de maandelijkse ‘’ongestellende’’. In dit geval had Amy heel veel last en ondanks de pijnstillers kwam ze niet in haar spel. Het was al een wonder dat Amy in haar slotpartij tegen hardhitter Jason Wong nog een game wist te winnen. Noor daarentegen was in bloedvorm en sloeg liefst vier punten binnen, waaronder ook de dubbel met Lisa. Geen pannenkoeken meer meenemen voortaan, Noor, zou ik zeggen … Lisa was ook in goede doen. Zij verloor wel jammerlijk haar laatste gelijkwaardige partij met 11-9 in de vijfde, maar alle overige potten werden met sterk spel gewonnen.

Scylla 3: een beetje zuur
Scylla 3 moest het in Katwijk in een onderling duel om plek 2 met 6-4 afleggen tegen Rijnsoever 3. Vier partijen werden in de maximale vijf games beslist en die werden eerlijk over beide teams verdeeld. Het zuurst voor Scylla was de dubbel van Mathijs en Yannick die met 11-8 in de vijfde verloren ging. Een gelijkspel was dus zeker mogelijk geweest. Mathijs bleef in zijn enkelspelen wel ongeslagen en pakte dus drie punten. Yannick zorgde voor het vierde punt. Ché wist deze keer helaas geen punt binnen te slaan. Sander had een dagje vrij.

Lijdensweg bijna voorbij
Het teleurstellende seizoen voor Scylla 7 is bijna ten einde. Vanaf wedstrijd één was eigenlijk al duidelijk dat de vierde klasse (A) voor onze jongens te hoog gegrepen was en dat er gewoon niet meer in zat dan de zesde plek. Nummer vijf DHC 1 kwam afgelopen zaterdag op bezoek, maar ook de Delftenaren vertrokken met een ruime 1-9 zege om die punten thuis bij hun blauwe servies neer te zetten. Alleen Mees won een wedstrijd. Zijn andere twee wedstrijden gingen helaas in vijven verloren (de laatste met 10-12 in de slotgame) en ook Casper verloor een keer op deze manier (9-11 in de vijfde). Een beter resultaat had er dus zeker weer in gezeten. Ekin bleef helaas net als Casper zonder winst.

Scylla 9 zat om tegenstanders verlegen
Tot slot Scylla 9 (duo). Daar kunnen we vrij kort over zijn. De derby thuis tegen Docos 2 ging op het laatste moment niet door omdat 1 speler van Docos ziek bleek te zijn en er geen reservespeler is in dit team. Bij de duo-teams kan de wedstrijd dan geen doorgang vinden. Adam en Lars kwamen dus helaas voor niets. Hopelijk kan deze wedstrijd alsnog gespeeld worden. Het kan zelfs nog belangrijk zijn als Docos 2 aanstaande zaterdag weet te stunten tegen koploper Scyedam 6. Dan zal nummer twee Scylla 9 eerst zelf thuis wel moeten zien te winnen van nummer drie Rijnsoever 10.

Aanstaande zaterdag 2 december zijn de laatste wedstrijden van 2023. Maar liefst zeven Scylla-jeugdteams spelen dan thuis. De wedstrijden starten om 11 uur en voor sommige teams staat er dus nog een kampioenschap op het spel!

Hans van Marwijk

No Replies to "Negende ronde: eerste drie jeugdteams al kampioen"