Scylla-dames thuis met 2-5 onderuit tegen landskampioen VTV

De dames van Scylla zijn er niet in geslaagd om landskampioen VTV opnieuw te verslaan. De zeer verrassende uitoverwinning van eind september zat er nu geen moment in. De ploeg uit Nieuwegein was eenvoudigweg beter en won verdiend, al had er zeker meer in gezeten dan de uiteindelijke 2-5 nederlaag.

Beide ploegen traden niet in hun sterkste opstelling aan. Dat was ook geen noodzaak in deze wedstrijd omdat beide teams toch al verzekerd zijn van de play-offs. Alleen het thuisvoordeel daarin stond eigenlijk op het spel. Bij Scylla ontbraken om uiteenlopende redenen Fang Ning Chen Chen, Evelien Hengstman en Marie Depuydt. VTV trad aan zonder topspeelster Li Dong en ook Chana van der Venne ontbrak.

Uitstekend debuut
De 15-jarige Jitte de Klerk maakte haar thuisdebuut voor Scylla en deed dat uitstekend. De zeer talentvolle Katwijkse liet een prima indruk achter. Jitte had in de openingspartij tegen Emma van der Zanden in de eerste game nog last van de nodige zenuwen, maar in de tweede game niet meer. Met ijzersterk spel wist ze deze game zelfs met 13-11 te winnen. Dat Emma vervolgens alsnog de wedstrijd won, was volkomen logisch. In haar tweede partij tegen de sterke Sanne de Hoop gaf Jitte nogmaals haar visitekaartje af. De eerste twee games gingen allebei nipt met 10-12 verloren waarbij Jitte zelfs nog een gamepoint kreeg. In de derde game was het verschil groter, maar Scylla kan in de toekomst nog veel plezier aan haar gaan beleven.

De Hoop in vorm
Sanne de Hoop had in haar eerste partij al bewezen weer in uitstekende vorm te verkeren. Esmee van Marwijk kon namens Scylla in het duel tussen de beide kopvrouwen in iedere game lang bij blijven, maar moest zich uiteindelijk steeds toch gewonnen geven. In de derde game wist Sanne zelfs een 9-4 achterstand ongedaan te maken. Zowel Jitte als Esmee liet enkele schitterende slagenwisselingen noteren tegen Sanne, maar zij was deze keer simpelweg een maatje te groot. Esmee wist gelukkig wel haar tweede partij te winnen. Tegen de recent na zes maanden Azië teruggekeerde verdedigster Vera van Boheemen wachtte Esmee geduldig haar kansen af om vervolgens op de juiste momenten toe te slaan.

Maaike grijpt onfortuinlijk mis
Maaike van de Pavoordt had in haar eerste wedstrijd ook Vera al met 3-0 weten te verslaan. Haar tweede partij tegen Emma werd de spannendste van de dag. De beide dames waren enorm aan elkaar gewaagd en de kansen leken iedere game te keren. Maaike maakte weliswaar over de gehele partij meer punten, maar met 13-15 in de slotgame ging de zege naar Emma. In die vijfde game kwam Maaike nog heel knap terug van 9-4 en 10-8 achter. Ze kreeg daarna zelf zelfs nog twee matchpoints, maar Emma benutte haar vierde matchpoint uiteindelijk wel.

Niet te stuiten
Emma en Sanne gingen vervolgens natuurlijk vol zelfvertrouwen samen de dubbel in en het was dan ook absoluut geen verrassing dat zij deze dubbel ook wonnen. Met name Emma liet een aantal schitterende punten noteren. Esmee en Maaike kwamen in de tweede game nog wel met 10-7 voor, maar de damesdubbel uit Nieuwegein was niet te stuiten.

Derde plek vrij zeker
Door de 2-5 nederlaag is voor Scylla eigenlijk al duidelijk dat het op de derde plaats gaat eindigen. In de halve finales van de play-offs wacht dan een uitwedstrijd bij de nummer twee van de eindstand en grote kans dat VTV dan opnieuw de tegenstander is. Eerst wacht aanstaande zaterdag om 15.00 uur echter nog de laatste thuiswedstrijd van dit jaar tegen titelfavoriet Dozy Den Helder. Een wedstrijd om des keizers baard waarbij het eigenlijk, hoe raar dat ook klinkt, voor Scylla het gunstigst is om met de maximale 0-7 te verliezen. Dat geeft de grootste kans op een reis naar Nieuwegein in de halve finale in plaats van naar Den Helder.

2000 punten
Zover zullen de Leidse dames het echter zeker niet willen laten komen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit eigenlijk ook een zeer denkbare uitslag is als beide teams in hun sterkste opstellingen verschijnen en allebei in hun beste vorm zijn. Den Helder telt namelijk drie speelsters met een rating boven de 2000 punten, Scylla geen één. Toch zou het leuk zijn als er volgende week een paar verrassende Leidse punten binnen gehaald worden. Dat geeft toch gelijk een stuk meer vertrouwen voor de play-offs.

 

Hans van Marwijk

Foto: The Picture Art of Table Tennis

No Replies to "Scylla-dames thuis met 2-5 onderuit tegen landskampioen VTV"