Scylla-dames naar play-offs ondanks nederlaag in Den Helder

De dames van Scylla hebben met nog twee competitiewedstrijden te gaan de play-offs al bereikt. Door de stevige 6-1 nederlaag in en tegen Den Helder zakte Scylla weliswaar naar de met SKF gedeelde derde plek in de eredivisie, maar door de winst in het onderlinge duel met SKF is Scylla al verzekerd van een plek bij de bovenste vier.

De dames-eredivisie kent sinds vorig jaar een wat vreemde opzet. Nadat de zes teams allemaal één keer tegen elkaar hebben gespeeld, komen de bovenste drie ploegen en de onderste drie ploegen bij elkaar in een poule van drie teams. De bovenste drie teams zijn daarbij al verzekerd van een plek in de play-offs. Ze spelen weliswaar allemaal nog één keer tegen elkaar, maar dat is eigenlijk alleen bedoeld om de onderlinge volgorde te bepalen waarbij de bovenste twee ploegen een thuisvoordeel hebben en elkaar in de play-offs ontlopen. Ook de onderste drie teams spelen nog één keer tegen elkaar, waarna de beste van die drie teams zich ook nog plaatst voor de play-offs.

Helder of niet
De Scylla-dames weten nu al dat ze in de halve finale van de play-offs Den Helder of VTV zullen moeten verslaan. Afgaande op het duel van afgelopen zondag zal de voorkeur waarschijnlijk uitgaan naar een confrontatie met de huidige landskampioen VTV. Daar wist Scylla vorige maand zeer verrassend te winnen, met als kanttekening dat de ploeg uit Nieuwegein twee punten cadeau gaf door met maar twee speelsters aan te treden.

Topfavoriet
Veelvoudig landskampioen Den Helder heeft zich inmiddels weer gemeld als topfavoriet voor de najaarstitel. Het internationale gezelschap telt met Shuohan Men, Ana Gogorita en Dobrila Jorguseska drie speelsters met een rating boven de 2.000 punten. Op voorhand beloofde het dus al een lastige middag te worden.

Jeugddebuut
Scylla kon zelf niet in de sterkste formatie aantreden. Om uiteenlopende redenen ontbraken Evelien Hengstman, Maaike van de Pavoordt en Marie Depuydt. Daarom maakte de 15-jarige Jitte de Klerk uit Katwijk haar debuut voor Scylla. Jitte speelt met combinatieteam Rijnsoever-Scylla in de hoogste landelijke jeugdklasse en staat met haar team vooralsnog zelfs bovenaan. Bij Dozy Den Helder ontbrak Men omdat zij op dezelfde dag aantrad in de mannen-eredivisie. Zij werd vervangen door de talentvolle Tanya Misconi.

Fang redde de Leidse eer.

Enkel de eer gered
Over de wedstrijd zelf kunnen we kort zijn. Op de 6-1 nederlaag was helemaal niets af te dingen. Esmee van Marwijk had niet haar beste dag, en dat is absoluut wel nodig om kans te kunnen maken tegen toppers als Jorguseska en Gogorita. Beide wedstrijden gingen daarom kansloos verloren, al wist Esmee tegen Dobrila nog wel een game te pakken. Fang Ning Chen Chen had tegen Gogorita ook geen schijn van kans, maar wist gelukkig in de laatste enkelpartij wel de Leidse eer te redden door Misconi met 3-0 te verslaan.

Hoogtepunt aan Scylla-kant was echter uiteindelijk toch het veelbelovende debuut van Jitte de Klerk. Natuurlijk wist ze tegen de Helderse topploeg nog geen game te winnen, maar ze liet wel diverse fraaie staaltjes tafeltennis zien met mooie punten als gevolg en ze wist in enkele games zelfs dicht in de buurt van zowel Misconi als Jorguseska te blijven.

Wedstrijd om des keizers baard
De eerstvolgende wedstrijd voor Scylla zou aanstaande zondag 5 november thuis tegen landskampioen VTV zijn, maar die wedstrijd is verplaatst naar 19 november, aanvang 13.00 uur. Vreemd genoeg een wedstrijd waarin de punten verder eigenlijk van geen enkel belang zijn, omdat ze in de halve finales van de play-offs toch niet meer tellen. Zaak is om in die halve finale in topvorm te zijn, want alleen dan behoort een stunt tegen Den Helder of VTV tot de mogelijkheden.

Hans van Marwijk

No Replies to "Scylla-dames naar play-offs ondanks nederlaag in Den Helder"