Scylla-dames blijven koploper na prima zege op concurrent SKF

De dames van Scylla hebben een directe aanval op hun koppositie in de eredivisie tafeltennis afgeslagen. Thuis tegen concurrent en nummer twee SKF werd in een voor tafeltennisbegrippen goed bezochte Scylla-hal na liefst vier uur enerverend tafeltennis een prima 4-3 overwinning geboekt.

De ploeg uit Veenendaal was net als Scylla deze najaarscompetitie nog ongeslagen. Voor SKF een nog knappere prestatie omdat de beide titelfavorieten VTV en Den Helder al werden verslagen. De Leidse dames waren dus gewaarschuwd.

SKF verscheen niet met de sterkste formatie achter de tafel. Good old Brenda Vonk was ziek en werd vervangen door de jonge talentvolle Robin Klomp. Die moest het in de openingswedstrijd opnemen tegen Scyllaan Evelien Hengstman. Klomp liet diverse fraaie staaltjes tafeltennis zien en pakte zelfs brutaal de tweede game, maar was uiteindelijk niet opgewassen tegen de solide verdediging en de ervaring van Evelien.

Esmee recht de rug
Aan Esmee van Marwijk de schone taak om de voorsprong van Scylla uit te breiden. Dat leek in de eerste game een schier onmogelijke taak omdat tegenstandster Xijin Zheng daarin heer en meester was. Met agressief snel spel won Zheng de openingsgame met 6-11. Esmee rechtte haar rug, kwam steeds beter in de wedstrijd en won de tweede game nipt met 12-10. Dat was wel gelijk de ommekeer. Ook game drie en vier gingen vervolgens naar Esmee, al was de laatste game weer een dubbeltje op zijn kant (11-9).

Prachtige partij
In de mooiste partij van de dag leek Maaike van de Pavoordt namens Scylla daarna heel lang op weg naar een stunt tegen de Veenendaalse kopvrouw Melanie Bierdrager. De eerste game ging nog vrij kansloos verloren, maar Maaike groeide in de wedstrijd en speelde twee fantastische games die ze verdiend won. De vierde game was weer voor Bierdrager dus alles kwam aan op de beslissende vijfde game. Daarin kwam Maaike met 6-10 achter, sloeg vervolgens drie matchpoints weg om vervolgens te eindigen met een foute service. Helaas een anticlimax, maar het was en bleef een prachtige partij met regelmatig fraaie punten en dito slagenwisselingen. Met als resultaat een pauzestand van 2-1 voor Scylla.

Zheng bijt zich stuk
Direct na de pauze was de verwachting dat Evelien het bijzonder lastig zou gaan krijgen met Zheng, maar de praktijk bleek weerbarstiger. De eerste game was nog wel spannend (12-10), maar daarna beet Zheng zich net als Klomp stuk op de ijzersterke verdediging van Evelien. Al moet gezegd worden dat Evelien in deze wedstrijd ook diverse keren zelf de aanval overnam. Met 11-8 en 11-5 bracht Evelien de stand op 3-1.

Maaike pakt punt
Maaike zorgde er vervolgens voor dat de winst in Leiden bleef. Ook in deze wedstrijd pakte Klomp weer de tweede game. Het was echter niet genoeg om Maaike te kloppen. De beide dames maakten wel allebei even veel punten, maar Maaike pakte de beslissende. In de openingsgame en in de slotgame bleef Maaike net aan de juiste kant van de score (allebei 12-10).

Het lukte Esmee vervolgens in het laatste enkelspel niet om de sterke Bierdrager te verslaan. ‘’Mel’’ is weer helemaal terug en in goede doen is zij bijzonder lastig te kloppen. Esmee wist nog wel met 12-10 de eerste game te pakken, maar daarna was Bierdrager eenvoudigweg net iets sterker (8-11, 10-12 en 7-11).

Standje voor de dubbelaars
De dubbel werd tenslotte ook een prooi voor de bezoekers uit Veenendaal. Het was aan Leidse kant het inmiddels vertrouwde recept bij het dubbelspel: mooie punten worden afgewisseld met makkelijke missers, er is minder focus en de tegenstander wint. In dit geval was dat namens SKF het duo Mel en Xijin. Esmee en Maaike wonnen alleen de tweede game. Het is straks niet te hopen dat het in de play-offs 3-3 staat na zes wedstrijden tenzij dit onderdeel de komende tijd een stuk serieuzer benaderd c.q. getraind wordt.

Play-offs zo goed als zeker
Dat Scylla de play-offs gaat halen, lijkt inmiddels vrijwel zeker. De voorsprong op nummer 5 Westa is met nog drie wedstrijden voor de boeg al 10 punten. Zelfs als Scylla over twee weken de zware uitwedstrijd bij titelfavoriet Den Helder dik verliest, een reële mogelijkheid als de Helderse ploeg in de sterkste formatie aantreedt, zou dat de kansen op de play-offs nauwelijks verkleinen. Scylla zou in dat geval wel de koppositie kwijt raken en kan dan zelfs nog terugvallen naar de vierde plek, maar het gaat erom om bij de bovenste vier te eindigen en dat kan bijna niet meer mis gaan.

Tegenstander in de halve finale zal dan Den Helder, SKF of VTV zijn (mits die laatste ploeg drie speelsters kan opstellen). De samenstelling van deze drie teams en de vorm van de dag zullen dan bepalend zijn voor de Leidse winstkansen.

Hans van Marwijk

 

.

No Replies to "Scylla-dames blijven koploper na prima zege op concurrent SKF"