Historische zege Scylla-dames op landskampioen VTV

De dames van Scylla hebben in het eredivisietafeltennis voor een sensatie gezorgd. Bij landskampioen VTV werd met maar liefst 2-5 gewonnen. Een historische zege, want sinds mensenheugenis trekt de ploeg uit Nieuwegein eigenlijk altijd aan het langste eind in de onderlinge duels met Scylla.

VTV kon als excuus aanvoeren dat het niet in de sterkste formatie aantrad. Sterker nog: de topfavoriet voor de titel verscheen slechts met twee speelsters in de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen. Vrijwel alle dames uit de VTV-selectie spelen ook in buitenlandse competities waardoor alleen Sanne de Hoop en Emma van der Zanden in actie kwamen. Ronduit pijnlijk natuurlijk voor de Nieuwegeinse kampioensploeg die met het schaamrood op de kaken de wedstrijd hierdoor begon met een 0-2 achterstand.

Dijk van een wedstrijd
De uitstekende prestatie van de Leidse dames was er echter absoluut niet minder om. Het begon al in de openingswedstrijd. Evelien Hengstman speelde namens Scylla een dijk van een wedstrijd tegen de laatste weken in topvorm verkerende Sanne de Hoop. De verdediging van Evelien stond als een huis, maar ze schroomde ook niet om diverse keren verrassend zelf de aanval over te nemen. Zo ontstond een duel op het scherpst van de snede met lange rally’s en waarin de verschillen in ieder game minimaal waren. De eerste twee games gingen nipt naar Evelien met 11-13 en 9-11. Sanne knokte zich met 11-9 in de derde game terug in de wedstrijd. Maar in de vierde game waren de rollen weer omgedraaid: 9-11 voor Evelien en een fantastisch bonuspunt voor Scylla waarmee op voorhand geen rekening was gehouden.

Alle remmen los
Het bracht gelijk een stuk zelfvertrouwen in de Leidse ploeg. In de volgende partij werd de middag nog mooier. Esmee van Marwijk had in de eerste game tegen Emma van der Zanden nog even wat tijd nodig om in de wedstrijd te komen, maar wist deze toch nipt te winnen. Daarna gingen alle remmen los en met twee overtuigende winstgames bracht Esmee Scylla zelfs op een 0-4 voorsprong.

Esmee in bloedvorm
Gelijk na de pauze bleek Esmee ook in haar tweede enkelspel in bloedvorm. Sanne de Hoop leek weliswaar wat van slag na haar nederlaag tegen Evelien, maar op Esmee stond in deze wedstrijd geen maat. De eerste game was een soort gala-voorstelling met diverse fraaie passeerslagen en dit hoge niveau wist Esmee de hele wedstrijd vast te houden. Hoewel Sanne in de tweede en derde game wat beter in de wedstrijd kwam, was er voor haar geen houden aan. Een dik verdiende overwinning dus voor Esmee met als resultaat een ongelooflijke tussenstand: 0-5 voor Scylla.

Zeer nipt verlies Fang
Toen Fang Ning Chen Chen namens Scylla vrij eenvoudig de openingsgame van Emma van der Zanden won, leek er een nog grotere sensatie in de maak. Emma groeide echter in de wedstrijd en maakte op de juiste momenten de uiteindelijk beslissende punten. Fang maakte over de hele partij bijna evenveel punten, maar Emma zegevierde in de drie volgende games. De gamestanden 11-8, 14-12 en 13-11 geven aan hoe close het was.

Het afsluitende dubbelspel werd een soort anticlimax, maar mocht de pret absoluut niet meer drukken. Esmee en Fang waren daarin volstrekt kansloos tegen Emma en Sanne. Waardoor dus voor Scylla de middag werd afgesloten met een prachtige 2-5 zege.

Play-off is ook niet alles
De dames van Scylla doen met deze knappe overwinning prima zaken in de strijd om de play-off plaatsen. Hoe mooi de zege op VTV ook was: nadeel van een play-offsysteem blijft dat de eerder in de competitie behaalde punten dan niets meer waard zijn en alle ploegen weer op nul beginnen. In de huidige vorm is dan echter ook zo’n zelfde stunt mogelijk tegen VTV, Den Helder en SKF in hun sterkste opstellingen.

 

Hans van Marwijk

 

 

No Replies to "Historische zege Scylla-dames op landskampioen VTV"