Prachtige middag Scylla-dames ondanks verlies in finale tegen VTV

De dames van Scylla hebben op Hemelvaartsdag helaas niet voor een stunt kunnen zorgen. Op neutraal terrein in Hilversum werd in de finale van de voorjaarscompetitie 2023 met 4-1 verloren van de torenhoge favoriet VTV. Ondanks de nederlaag was het toch een prachtige tafeltennismiddag voor de Leidse dames.

Een grote schare Scylla-fans was naar Hilversum gekomen om de dames aan te moedigen, waarvan de meeste (ongeveer veertig) met een door Wim de Leeuw uitstekend georganiseerde busreis. De veelvuldig toeterende Scylla-fans zorgden voor een heerlijke sfeer in de normaal gesproken stille tafeltennishal. Al moet gezegd worden dat het in de zaal ernaast, waar de titelstrijd bij de jeugd gaande was, minstens net zo druk en sfeervol was. De Scylla-dames konden na de nederlaag met opgeheven hoofd de zaal verlaten, want VTV is op dit moment nu eenmaal het sterkste damesteam van Nederland en de dames uit Nieuwegein kregen de punten zeker niet cadeau.

Spits was een te grote hap
Namens Scylla mocht verdedigster Evelien Hengstman het spits afbijten tegen Sanne de Hoop. Een op papier oneerlijke strijd: Evelien staat op de huidige NTTB-ranglijst op positie 28 en Sanne is de nummer 6. Ook in de praktijk bleek het verschil te groot. Evelien bracht terug wat ze kon, maar Sanne wachtte geduldig de juiste momenten af om aan te vallen en deed dat vrijwel foutloos. Een logische 3-0 nederlaag voor Evelien was het gevolg.

Onverhoopt verlies
Aan kopvrouw Esmee van Marwijk de taak om voor Scylla de gelijkmaker op het scorebord te brengen. International Tanja Helle bleek bij VTV niet fit genoeg om te spelen waardoor Esmee aantrad tegen de zeer talentvolle Chana van der Venne. Beide dames ontlopen elkaar niet veel op de nationale ranglijst (Esmee 14, Chana 18), maar op voorhand zou deze partij de grootste kans op een Leidse overwinning zijn. Het pakte helaas anders uit. De eerste vier games werden eerlijk verdeeld, maar in de beslissende vijfde game kon Esmee een snelle 6-0 achterstand niet meer goed maken. Met 11-7 ging de slotgame uiteindelijk naar Chana die haar zenuwen net even wat beter onder controle had in deze spannende partij.

Maaike komt net te kort
Maaike van de Pavoordt (23 op de ranglijst) trad vervolgens aan tegen de sterkste VTV-speelster Li Dong (nummer 4). Maaike speelde zeker in de eerste twee games een sterke partij en bleef ook in de gamescores in de buurt. De ijzersterke Li Dong sloeg echter steeds op de beslissende momenten toe: een 3-0 nederlaag voor Maaike en 3-0 als tussenstand.

Weergaloze wedstrijd
Hierdoor had VTV nu aan nog één gewonnen wedstrijd genoeg om de voorjaarstitel 2023 binnen te slaan. De kans was groot dat dit gelijk in de eerste wedstrijd na de pauze ging gebeuren omdat Esmee daarin aan moest treden tegen Sanne. In het verleden had Esmee wel eens gewonnen in een spannende vijfsetter, maar normaliter was Sanne vrijwel altijd de baas geweest in hun onderlinge duels. Hoe anders was dat deze dag. Esmee gooide alle schroom van zich af, leek verlost van alle spanning uit haar eerste duel en speelde een weergaloze wedstrijd die ze verdiend met 0-3 won. De mooiste rally van de dag kwam in deze partij ook op naam van Esmee. Sanne haalde eigenlijk ook een prima niveau, maar Esmee steeg in deze prachtige partij boven zichzelf uit.

Laat die verdedigers maar schuiven…
Was in de vorige partij het talrijk opgekomen publiek de grote winnaar: in partij vijf werd het geduld danig op de proef gesteld. De beide verdedigsters Evelien en Li Dong namen het tegen elkaar op. Met als resultaat ellenlange rally’s waarin de bal diverse keren meer dan 100 keer heen en weer ging. De tijdregel moest in de vierde game zelfs van stal worden gehaald. Daarin was Li Dong net de gelukkigste.

Dit betekende het vierde punt voor VTV en daarmee ook de voorjaarstitel 2023 voor de ploeg uit Nieuwegein. Omdat VTV ook de najaarstitel 2022 won, was hiermee ook gelijk het totale landskampioenschap 2022/2023 beslist. Onze welgemeende felicitaties gaan naar de VTV-dames (plus begeleiding en supporters) die dit seizoen zeer verdiend alle prijzen binnen sleepten. Al met al was het een prachtig seizoen voor onze Scylla-dames!

Theo, Wim en de dames
Een vermeldenswaardige prestatie leverde tenslotte ook buschauffeur Theo door de bus met grote vakmanschap door de smalle straatjes van Hilversum veilig terug naar Leiden te leiden. Met grote dank aan Wim de Leeuw, alle Scylla-fans en last but not least de Scylla-dames zelf voor een onvergetelijke tafeltennisdag en -finale!

De mannenfinale van de Nederlandse eredivisie werd overigens gewonnen door een Belg, een Fin en een Pool die twee Zwitsers en een Spanjaard versloegen. Congratulations!

Hans van Marwijk

Foto’s: The Picture Art of Table Tennis

De eredisiviedames van Scylla en coach Joost.

No Replies to "Prachtige middag Scylla-dames ondanks verlies in finale tegen VTV"