Scylla-dames tanken vertrouwen bij landskampioen VTV

De dames van Scylla hebben op Eerste Paasdag bij landskampioen VTV weer vertrouwen getankt voor de halve finales van de play-offs. Net als drie weken geleden waren de Leidse dames nagenoeg gelijkwaardig met precies dezelfde einduitslag: 4-3 in het voordeel van VTV, terwijl ook deze keer de uitslag net zo goed andersom had kunnen zijn.

Esmee van Marwijk.

Landskampioen VTV heeft een brede sterke selectie. Dat bleek nog maar eens uit de opstelling. In vergelijking met drie weken geleden stond er namelijk een compleet ander team achter de tafel.

Esmee van Marwijk mocht namens Scylla het bal openen tegen international Tanja Helle. Esmee is de laatste weken bijzonder goed op dreef, maar was tegen een ontketende Helle helaas totaal kansloos. In een razendsnel tempo was het 3-0 voor Helle.

Verdediging + verdediging = lange zit
Daarna kwamen de beide verdedigsters tegen elkaar in actie. Voor Scylla was dat Evelien Hengstman, voor VTV Vera van Boheemen. Het werd een lange zit, want beide speelsters hebben schuiven tot een kunst verheven en nemen weinig aanvallende initiatieven. In de tweede game waren de rally’s dusdanig lang dat zelfs de tijdregel in werking trad. De ervaring, slimheid en rust bij Evelien gaven daarna duidelijk de doorslag. Van Boheemen had daar geen antwoord meer op: 0-3 voor Evelien en beide ploegen weer naast elkaar.

Partij van de dag
Toen volgde de mooiste partij van de dag en eigenlijk ook de wedstrijd die uiteindelijk de 4-3 in het voordeel van VTV zou betekenen. Fang Ning Chen Chen (Scylla) en Chana van der Venne (VTV) maakten er een heerlijke pot van met veel prachtige lange slagenwisselingen en steeds wisselende kansen. Deze partij verdiende eigenlijk geen verliezer. De zeer talentvolle Van der Venne bleek uiteindelijk met 11-9 in de vijfde game net de gelukkigste.

Helle strikes again
Gelijk na de pauze zette Helle de thuisploeg op een 3-1 voorsprong. Evelien pakte brutaal en verdiend de eerste game waarin Helle duidelijk nog even moest wennen aan haar sterke verdedigingsspel. Vanaf de tweede game wachtte Helle de juiste momenten af en sloeg vervolgens genadeloos toe.

Esmee recht de rug
Esmee startte in de vijfde wedstrijd tegen Van der Venne wat onzeker na de afstraffing door Helle. Ze knokte zich na 3-0 en 10-8 achter op karakter naar een 13-15 gamewinst. Dat gaf haar vertrouwen een boost wat in de tweede game een ruime zege opleverde. Daarna pakte Van der Venne echter haar niveau van de eerste wedstrijd weer op waardoor zij de derde en vierde game won. Daarin overleefde Van der Venne zelfs twee matchpoints. In de beslissende game was Esmee echter onbetwist de sterkste.

Headline: Fang beats defender!
Dat betekende 3-2 en aan Fang Ning de taak om Scylla weer op gelijke hoogte te brengen. Dat lukte tegen Van Boheemen. In de openingsgame moest Fang Ning er duidelijk even aan wennen dat zij zelf het initiatief diende te pakken. Nadat ze die game moeizaam met 10-12 gewonnen had, ging het soepeler en op haar 0-3 overwinning was verder niets af te dingen.

Weggedubbeld
De dubbel moest dus uiteindelijk de beslissing brengen. Dat werd toch een beetje een anticlimax omdat de slotpartij akelig veel weg had van de eerste wedstrijd. Het zeer goed op elkaar ingespeelde VTV-duo Helle en Van der Venne was oppermachtig en gaf Esmee en Fang Ning geen schijn van kans.

Stand van zaken
De Scylla-dames moeten nu even in de wachtkamer plaats nemen wat VTV volgende week in en tegen Den Helder gaat doen. Als Den Helder met 6-1 of 7-0 wint, speelt Scylla in de halve finale van de play-offs opnieuw uit bij VTV. Bij iedere andere uitslag treft Scylla in de halve finale Den Helder. Of dit dan een uit- of thuiswedstrijd wordt, hangt ook af van de uitslag Den Helder tegen VTV volgende week. Als VTV met ruime cijfers wint, speelt Scylla thuis. Zo niet, dan spelen de Leidse dames uit. Ongeacht de uitkomst: Scylla heeft de afgelopen duels in ieder geval genoeg vertrouwen getankt voor de play-offs!

 

Hans van Marwijk

Foto: Wim de Leeuw

No Replies to "Scylla-dames tanken vertrouwen bij landskampioen VTV"