Zilver voor Esmee van Marwijk en Kim Vermaas op NK

Het Scylla-tafeltennisduo Esmee van Marwijk en Kim Vermaas heeft op het NK 2023 in Zwolle de zilveren medaille gehaald in de damesdubbel. In de finale was het als eerste geplaatste duo Dobrila Jorguseska en Shuohan Men met 3-1 te sterk voor de beide Leidse dames.

Kim en Esmee op het NK 2023.

Esmee en Kim hadden op zaterdagmiddag in de kwartfinales afgerekend met het ingespeelde Red Stars-duo Emma van der Zanden en Amber van de Velde. De Limburgse dames bleven in iedere game lang in de buurt, maar dat was steeds net niet genoeg om Esmee en Kim in de problemen te brengen (3-0).

In de halve finale op zondagmorgen wachtte het Drentse duo Fleur Hoogeveen en Heleen Mulderij, de grote verrassing bij de laatste vier. Ook dit werd een regelmatige overwinning (3-0), maar in de tweede game moest wel eerst een 0-6 achterstand goed gemaakt worden. Dat lukte op het nippertje (13-11) na het wegwerken van drie gamepoints tegen.

Finale
In de finale wisten Esmee en Kim de eerste game nog te winnen, maar daarna gingen de overige games helaas verloren en daar was niets op af te dingen. Met name Jorguseska was in topvorm, noteerde een aantal schitterende punten en was de beslissende factor in deze finale. Meer dan zilver zat er voor Esmee en Kim dus niet in.

Mixed dubbel
Kim haalde op zaterdag samen met Gerard ‘’Piet’’ Bakker in de mixed dubbel de halve finale. In de kwartfinale stuntte het Leidse duo door met 3-2 Sanne de Hoop en Gabrielius Camara (als nummer twee geplaatst) te verslaan. De halve finale was helaas het eindstation. De uiteindelijke winnaars en dus Nederlands kampioenen Tali Cohen en Barry Berben waren met 3-1 te sterk.

Enkelspel
In het enkelspel wist Piet in de eerste ronde (best of 7) nog wel op een 3-1 voorsprong te komen tegen Stephan Tromer, maar dat was niet genoeg. Tromer vocht zich terug en won alsnog. In het mannen-enkelspel was daarmee de Leidse inbreng gelijk klaar.

Drie ijzers in het vuur
Bij de dames had Scylla drie ijzers in het vuur, maar ook zij redden het helaas alle drie niet om de zaterdag door te komen richting finale-zondag. Dat had deels ook te maken met een ongelukkige loting. Maaike van de Pavoordt moest in de eerste ronde gelijk tegen de als derde geplaatste Tanja Helle die een dag later zelfs de finale zou halen. Alleen in de derde game had Maaike lang zicht op gamewinst, maar Helle won uiteindelijk overtuigend: 0-4.

Tweede en derde ijzer
Evelien Hengstman en Esmee van Marwijk hadden voor de eerste ronde wel gunstig geloot. Evelien won in een eenzijdige partij eenvoudig van Nadia Huizer (4-0) en Esmee had iets meer moeite (4-1) met de jonge getalenteerde Dido Giesen die in de vierde game knap een 10-7 achterstand nog wist om te buigen in gamewinst, maar in de vijfde game kansloos was.

In de tweede ronde was het echter voor zowel Evelien als Esmee gedaan. Evelien knokte tegen tweevoudig Nederlands kampioene Shuohan Men voor wat ze waard was, maar verloor iedere game met het kleinst mogelijke verschil.

Nipt eraf tegen Ernst
Esmee moest in de achtste finale gelijk tegen regerend Nederlands kampioene en nummer één geplaatst Emine Ernst. Esmee maakte het Emine bijzonder lastig. Na een kansloze eerste game knokte Esmee zich terug in de wedstrijd. De volgende vijf games waren de beide dames enorm aan elkaar gewaagd. Esmee wist verdiend liefst drie games te winnen, maar in de slotgame ging het helaas alsnog mis: 3-4 voor Emine. Dat Ernst uiteindelijk de volgende dag voor de tweede keer op rij Nederlands kampioene werd door in de finale Tanja Helle met 4-0 te kloppen, geeft aan hoe sterk de prestatie van Esmee een dag eerder was.

 

Hans van Marwijk

Foto: Wim de Leeuw

No Replies to "Zilver voor Esmee van Marwijk en Kim Vermaas op NK"