Nipte nederlaag Scylla-dames bij topploeg Den Helder

Amper een jaar geleden stuntten de dames van Scylla door in de halve finale van de play-offs veelvoudig landskampioen Dozy Den Helder voor het eerst sinds jaren in eigen huis te verslaan. Deze keer waren de Leidse dames weer dichtbij een overwinning, maar de dubbel was deze keer een prooi voor de Helderse ploeg, waardoor de Leidse dames de stunt net niet konden herhalen. De 4-3 nederlaag leverde Scylla wel drie bonuspunten op in de strijd om plek vier in de eredivisie.

In het begin leek het allemaal weer als vanouds te gaan voor de Noord-Hollandse dames. Marie Depuydt had weinig in te brengen tegen de Helderse kopvrouw Ana Gogorita en daarna kon Maaike van de Pavoordt alleen in de eerste game in de buurt blijven bij Dobrila Jorguseska. Een 2-0 achterstand voor Scylla was het logische gevolg.

Angstgunsing
In de derde partij nam Esmee van Marwijk het op tegen angstgegner Yoeke Gunsing, een tegenstander die op de nationale ranglijst weliswaar iets lager staat, maar waarvan Esmee in het verleden maar één keer eerder (nipt) wist te winnen. Ditmaal was alles anders. Esmee zette haar uitstekende vorm van vorige week door en Yoeke kwam er niet aan te pas. De duidelijke 0-3 zege was allerminst geflatteerd.

In de eerste wedstrijd na de pauze leek Maaike op weg naar een sensationele zege op Gogorita. Ze nam brutaal een 0-2 voorsprong met erg sterk spel. Maaike had echter de pech dat Gogorita ook steeds beter in de wedstrijd kwam waardoor ze niet meer onder de druk uit kon komen.

Marie beet zich vast
De nipte 3-2 nederlaag van Maaike gaf Marie het nodige vertrouwen voor haar partij tegen Yoeke. De eerste game ging nog verloren, maar dat deerde Marie geenszins. Ze beet zich vast in de wedstrijd en de volgende drie games gingen verdiend naar Marie: 1-3.

De laatste enkelpartij van de dag verliep ongeveer hetzelfde. Esmee moest in de openingsgame even wennen aan het snelle spel van Jorguseska. Daarna kon Esmee steeds meer haar eigen spel spelen en ze won de volgende drie games, allemaal met het kleinst mogelijke verschil.

Over de afsluitende dubbel kunnen we heel kort zijn. Esmee en Maaike kwamen geen moment in de wedstrijd tegen het sterke Helderse duo Gogorita/Jorguseska en leden een verdiende 3-0 nederlaag.

Vierde plek met vier punten speling
De heenronde van de dames-eredivisie zit er nu op. Scylla staat voorlopig op de gewenste vierde plek met vier punten voorsprong op concurrent Westa. In de komende weken speelt Scylla nog thuis tegen deze Limburgse ploeg en uit bij rode-lantaarndrager DHC. Als de Leidse dames daarna ook nog op de vierde plaats staan, kwalificeren ze zich weer voor de halve finales van de  play-offs om het najaarskampioenschap. Dat zal dan zijn tegen de ploeg die op dat moment bovenaan staat in de eredivisie. Of dat dan SKF, Den Helder of VTV wordt: het verleden heeft bewezen dat alles mogelijk is in de play-offs. Eerst is het dus zaak voor Scylla om die felbegeerde vierde plek zien veilig te stellen. Dat betekent ook automatisch handhaving in de eredivisie voor 2023.

 

Hans van Marwijk

No Replies to "Nipte nederlaag Scylla-dames bij topploeg Den Helder"