Sterke Scylla-dames laten Nederlands kampioen VTV ontsnappen

De dames van Scylla hebben op zondag 20 februari een uitgelezen kans laten liggen om najaarskampioen VTV in eigen huis op een nederlaag te trakteren. In Nieuwegein namen de sterk spelende Leidse dames brutaal een 1-3 voorsprong, maar VTV bleek net over de langste adem te beschikken: 4-3.

Op 19 december 2021 hadden de dames van Scylla net naast de Nederlandse titel gegrepen door heel nipt in een zinderende finale met 4-3 van favoriet VTV te verliezen. Twee maanden later trad Scylla in de allereerste wedstrijd van de voorjaarscompetitie 2022 dus opnieuw aan tegen VTV en de wedstrijd werd bijna een kopie van de zenuwslopende finale eind 2021.

Nieuwe aanwinst is los
De nieuwe aanwinst van Scylla Fang Ning Chen Chen, bij de heren uitkomend voor PECOS, zette in de openingswedstrijd gelijk de toon door verrassend Emma van der Zanden met 3-2 te kloppen. Nadat ze de tweede en derde game had verloren, hield Fang Ning haar hoofd koel en wist ze knap de wedstrijd nog om te draaien.

Matchpoint!
In de wedstrijd daarna leek Esmee van Marwijk op weg naar een stunt tegen de kopvrouw van VTV Tanja Helle, tevens uitkomend in de Franse en Zweedse competitie. Esmee kwam met 2-0 voor, kreeg in de vierde game bij 10-9 zelfs een matchpoint maar die wist Helle met enig fortuin te overleven. De vierde game ging met 10-12 uiteindelijk toch nog naar Helle die in de vijfde game vervolgens haar beste spel liet zien en de stand op 1-1 bracht.

IJzersterke Maaike
In de laatste wedstrijd voor de pauze speelde Maaike van de Pavoordt een ijzersterke partij tegen aanstormend talent en Nederlands international Chana van der Venne. Het leverde een overtuigende 3-1 zege op en een 2-1 voorsprong voor Scylla.
Esmee breidde de voorsprong gelijk na de pauze zelfs uit naar 3-1. Emma van der Zanden won nog wel de eerste game, maar de volgende drie games gingen naar Esmee. Die daarbij niet te klagen had over de nodige netballetjes die vaak in haar voordeel waren.

Maaike net niet nog eens
Het lukte Fang Ning vervolgens niet om Van der Venne af te stoppen. Ze wist nog wel de tweede game te winnen, maar dat was niet genoeg om de aansluitingstreffer voor VTV te voorkomen.
In de zesde wedstrijd van de dag bracht Maaike de ervaren Helle aan het wankelen, maar die wist opnieuw net overeind te blijven. Maaike speelde opnieuw een prima partij. Ze pakte zelfs een 2-1 voorsprong in games, maar moest helaas toch na 10-12 en 11-13 in de slotgames Helle feliciteren.

Eerste dubbel samen
Net als in de finale om het landskampioenschap moest de dubbel dus de doorslag geven. Esmee en Fang Ning namen het daarin op tegen Helle en Van der Venne. Het Leidse duo had nog nooit samen gedubbeld en dat was in de eerste game goed te merken. Die ging kansloos verloren en een dik pak slaag leek aanstaande. Esmee en Fang Ning kwamen echter beter in hun spel en wisten verrassend de volgende twee games te winnen. Een sensatie was echter net te veel gevraagd. Helle en Van der Venne wisten met twee keer 11-7 de overwinning van VTV toch nog veilig te stellen.

So close and yet so far
…Op voorhand hadden de Scylla-dames eigenlijk getekend voor deze krappe 4-3 nederlaag tegen de landskampioen, maar na afloop drong het besef door dat er toch eigenlijk nog meer had ingezeten. Drie partijen gingen nipt verloren met 3-2 waaronder één met een gemist matchpoint. Het publiek in Nieuwegein genoot in ieder geval met volle teugen en het zeer sterke optreden van de Scylla-dames geeft veel vertrouwen voor de rest van het seizoen.

 

Hans van Marwijk

No Replies to "Sterke Scylla-dames laten Nederlands kampioen VTV ontsnappen"