Twee verrassende kampioenen in laatste ronde jeugd

Op zaterdag 20 april stond voor onze jeugdteams de laatste ronde op het programma van de voorjaarscompetitie 2024. De slotronde was sensationeel, ondanks dat er voor vijf teams niets meer op het spel stond. Waar geen enkel Scylla-team op voorhand favoriet was, rolden er uiteindelijk toch nog twee kampioenen uit de bus: Scylla 3 en 4. Super!

Mathijs, Yannick, Ivar: kampioen! (Camiel ontbreekt op de foto.)

Kansloos? Je moeder is kansloos!
We beginnen bij de meest verrassende kampioen Scylla 3. In de hoofdklasse had titelfavoriet Salamanders liefst vijf punten voorsprong bij aanvang van de laatste competitieronde. De ploeg uit Wateringen moest alleen nog maar even winnen bij nummer vier Taverzo 2, maar dat leek een uitgemaakte zaak aangezien de thuiswedstrijd tegen Taverzo 9-1 winst was. Bij Scylla 3 hadden ze echter vooraf toch nog wel een sprankje hoop. Ivar of Mathijs had wellicht zijn debuut kunnen maken in landelijk B (Scylla 1 had een invaller nodig), maar ze wilden allebei toch proberen om in Rotterdam de maximale zege op het bord te krijgen voor hun eigen team.

Enorm gefocust
En wat pakte dat schitterend uit! Ivar, Mathijs en Yannick waren enorm gefocust en wonnen al hun wedstrijden overtuigend (zeven keer 0-3 en drie keer 1-3). Vanuit Zoetermeer kwamen ondertussen zeer hoopvolle verrassende uitslagen binnen. Dat Dusan namens Taverzo wellicht een paar punten zou kunnen pakken, was wel ingecalculeerd. Maar dat het ijzersterke Salamanders-duo de dubbel zou verliezen (0-2 voor en dan 11-8, 16-14 en 13-11)? En wat te denken van Michael Thomas met een krankzinnige stunt tegen David Merkovic? Aankomend Scyllaan Reza deed ook nog een duit in het zakje met één individuele zege.

Games tellen
Oftewel: het resultaat was uiteindelijk een wonderbaarlijke 5-5 waardoor Scylla 3 en Salamanders 1 precies gelijk eindigden met 70 punten. Ook de twee onderlinge duels waren gelijk (twee keer 5-5) waardoor het games tellen werd. Met dus als sensationele uitkomst: Scylla 3 alsnog kampioen! Van harte gefeliciteerd Camiel, Ivar, Mathijs en Yannick met dit prachtige succes! Echt een geweldige teamprestatie en maar weer eens het bewijs dat in het tafeltennis ieder punt telt.

Ché, Leon, Sam: kampioen! (Sander ontbreekt op de foto.)

Net zo fabelachtig: Scylla 4
Datzelfde geldt voor de net zo fabelachtige prestatie van Scylla 4. Zij hadden wel alles nog in eigen hand, al was de opdracht op voorhand zeer pittig: in het hol van de Katwijkse leeuw de nog ongeslagen koploper Rijnsoever kloppen. Leon, mister vijfsetter, opende het bal met een nipte 3-2 nederlaag terwijl het aantal gewonnen punten 50-51 voor Leon was. Oftewel: het was zeer aan elkaar gewaagd en een haringzure 1-0 achterstand. Sam zette vervolgens in rap tempo overtuigend de gelijkmaker op het scorebord, maar Ché moest zich daarna helaas ook weer in vijven gewonnen geven.

De druk loopt huizenhoog op
Gelukkig wist ons sterke duo Leon en Sam in de dubbel ook deze achterstand weer weg te werken, al geven de gamestanden wel aan hoe close het was (10-12, 10-12 en 12-14). Vervolgens kwam Scylla voor het eerst op voorsprong (1-3 winst van Leon in drie nipt gewonnen games), maar het werd weer 3-3 en na de bloedstollend spannende winstpartij van Sam (12-10, 17-19, 12-14 en 10-12) werd het ook weer 4-4. Oftewel: Scylla 4 moest de laatste twee partijen absoluut winnen om nog kampioen te kunnen worden. Bij Rijnsoever was de druk natuurlijk ook hoog. Oftewel: wie zou zijn hoofd het meest koel kunnen houden in zijn laatste enkelpartij van het seizoen?

Ieder punt telt
Leon maakte er vanzelfsprekend een vijfsetter van die hij met 7-11 in de vijfde won en dus 4-5 voor Scylla. Kopman Sam bewees daarna dat hij grote stappen heeft gezet. Het leek wel of hij geen last had van spanning in de slotpartij en hij won overtuigend met 0-3. Het Leidse publiek kon eindelijk opgelucht adem halen na een zeer zenuwslopende dag: Scylla 4 kampioen! Van harte gefeliciteerd Ché, Leon, Sam en Sander: een topprestatie! Ook hier bleek weer: ieder punt telt en iedereen heeft bijgedragen aan de titel.

Uitslagen laatste speelronde jeugd, voorjaar 2024.

Scylla 5: netjes gehandhaafd
Bij Scylla 5 stond er niets meer op het spel. Bij winst in Rotterdam had Scylla 5 nog een plekje kunnen stijgen op de ranglijst, maar deze vierde plaats zat er zonder kopman Chengxi eigenlijk geen moment in. Ties en Usin wisten allebei nog wel een enkelspel te winnen. Jagger helaas niet, maar na de dubbel met Usin kon hij gelukkig wel juichen. De uiteindelijk vijfde plaats lijkt wellicht wat aan de magere kant, maar laten we niet vergeten dat onze jongens een paar jaar geleden allemaal pas begonnen zijn en in snel tempo de eerste klasse al hebben bereikt met over het algemeen (veel) oudere tegenstanders.

Geen derde droomscenario
Door naar Scylla 6 dat nog een kleine kans had op het kampioenschap. De opdracht was zelf dik winnen en dan hopen dat koploper ATTC twee punten minder zou behalen. Dat gebeurde helaas niet. Uw verslaggever zag in Alphen aan den Rijn naast de tafel van Scylla 2 verrassend ATTC 2 wel drie punten verspelen tegen Vriendenschaar 3 (met uitblinker Martijn Wagelaar), maar Scylla 6 had dan zelf met minimaal 9-1 moeten zegevieren. Winnen lukte nog wel, maar het werd in Katwijk een nipte 4-6.

Daniël was weer van grote waarde door al zijn wedstrijden te winnen, inclusief de dubbel met Michele die zelf ook nog twee enkelspelen won. Thomas kwam deze dag helaas niet tot winst. Er waren geen vijfsetters, dus op de uitslag viel niets af te dingen. De titel zat er dus vandaag gewoon niet in. We feliciteren ATTC natuurlijk met hun terechte kampioenschap. Maar wat als Daniël in de uitwedstrijd bij ATTC zijn laatste twee enkelpartijen wegens ziekte niet op had hoeven geven? Het werd daar 7-3, maar dat had dan misschien ook 5-5 kunnen zijn. ATTC 2 eindigde op 71 punten, Scylla 6 op 68 punten. 2 Alphense punten eraf en dan 2 Leidse punten erbij … We zullen het nooit weten dus we gaan gauw door.

Knappe vierde plek voor superpromovendus Scylla 7
Het seizoen van Scylla 7 was al geslaagd met een knappe vierde plaats na het overslaan van liefst vier klassen. Daar kon de 6-4 nederlaag bij staartploeg Serve 71 geen verandering meer in brengen. Feit is wel dat het een wereld van verschil is of kopvrouw Noa wel of niet mee doet. Zij was deze keer niet van de partij hetgeen al gelijk de nederlaag mede verklaart. Het was wel mooi dat aan Scylla-kant iedereen minimaal een enkelspel won. Dat lukte Marleen zelfs twee keer (waarvan de tweede met 10-12 in de vijfde). Janoah en Lars pakten dus allebei in Hendrik Ido Ambacht ook een punt. Kampioen in deze poule werd Spinmill dus de felicitaties gaan naar Aarlanderveen. Spinmill verloor maar één keer dit seizoen: in Leiden van Scylla 7. Zeker het vermelden nog eens waard!

Niet de baard uit het artikel – red.

Niemand wilde een baard, maar toch…
Scylla 8 mocht nog even om des keizers baard spelen in Alphen aan den Rijn, maar onze jongens knalden er natuurlijk gewoon weer op volle kracht in en namen de maximale zege mee terug naar Leiden. Adam, Lucas en Tom bleven allemaal ongeslagen, verloren maar vier games en het plezier spatte er weer vanaf. Scylla 8 eindigde hierdoor als tweede met 11 punten achterstand op de ongenaakbare kampioen TOGB (waarvan het twee keer nipt met 6-4 verloor) en met liefst 26 punten voorsprong op de nummer drie.

Een eervolle vermelding gaat naar Casper die op 100% eindigde. Casper deed vanwege een blessure weliswaar slechts twee keer mee en speelde dus slechts zes partijen, maar toch is het opzienbarend na de kansloze degradatie uit de vierde klasse van een seizoen eerder. Ook Ekin ging van weinig (2) naar veel meer (13) zeges dus een zeer positieve ontwikkeling. Adam, Lucas en Tom haalden allemaal een winstpercentage van rond de 80% dus Scylla 8 draaide een prima seizoen!

Scylla 1: afzien in Ede
Scylla 1 moest voor hun ‘’verplichte laatste nummer’’ het verst reizen. Bij staartploeg TTV Ede werd met 7-3 verloren, maar de vierde plek kwam daarmee niet meer in gevaar. Elsa kon wegens een blessure helaas niet spelen en Ilse de Regt kon ook niet waardoor Lisa haar laatste jeugdwedstrijd in landelijk B kon spelen samen met zus(je) Ilse. Het was logisch dat Lisa al haar wedstrijden verloor, maar wat was ze dichtbij tegen Manuel van Leeuwen (11-9 in de vijfde). Finn en Ilse ondergingen in de dubbel ongeveer hetzelfde lot (11-7 in de vijfde).

De meest zure nederlaag was echter voor Finn die in de slotpartij bij 2-2 met 8-10 voor kwam om uiteindelijk toch nog met 12-10 te verliezen na een foutservice. Balen met hoofdletter B! De uitslag had er dus heel anders uit kunnen zien, maar de zege van TTV Ede was desalniettemin verdiend. Ilse pakte in het sfeervolle Ede 2 punten, Finn gelukkig toch ook nog 1. Verrassend ging de titel naar SVO dat in Venray de kraker op de slotdag bij Red Stars wist te winnen. Onze welgemeende felicitaties gaan hier dus naar De Meern.

Scylla 2 netjes op 3
We sluiten af met Scylla 2 dat in ‘hun’ hoofdklasse Scylla 3 dus op het laatste moment alsnog kampioen zag worden. Helemaal top! Dankzij een 3-7 zege bij ATTC eindigde Scylla 2 op een fraaie derde plaats met zes punten achterstand op zowel Scylla 3 als Salamanders. Maar wat als Scylla 2-kopman Yiming in beide onderlinge duels met Scylla 3 wel had kunnen spelen? Om eerlijk te zijn denk ik niet dat Yiming dan al zijn enkelspelen had gewonnen, maar dan was Scylla 2 waarschijnlijk wel boven Scylla 3 geëindigd en dan was Salamanders kampioen geworden. Oftewel: eind goed al goed!

Yiming sloot af met drie zeges. Eén daarvan was samen met Amy in de dubbel. Amy pakte zelf ook twee individuele zeges en Noor deed hetzelfde. De ‘man of the match’ was echter aan Alphense zijde te bewonderen. Jeremy de Groot liet maar weer eens zijn grote talent zien door alle Scyllanen te kloppen in het enkelspel. Deze keer hadden de gemakzuchtige missers niet de overhand, maar was het genieten van diverse schitterende punten.

Prachtig voorjaarsseizoen 2024 – eerst het feest en dan de tranen
We hebben al met al een prachtig voorjaarsseizoen 2024 achter de rug met op de valreep twee onverwachte maar mede daarom hele fraaie titels! De meeste jeugdspelers hebben afgelopen seizoen weer sprongen gemaakt waarbij de ene wat grotere stappen zet dan de andere, ieder in zijn of haar eigen tempo. Diverse jeugdteams zullen er in het najaar 2024 weer anders uitzien, mede vanwege het feit dat sommige spelers helaas stoppen (Camiel en Noor), naar een andere vereniging overstappen (Yiming) of geen jeugd meer zullen spelen (Lisa). En dan noem ik alleen de namen die op dit moment ‘’100% zeker’’ zijn. De komende weken zal er meer duidelijk worden en zullen de jeugdtrainers bloed, zweet en (wellicht helaas ook) tranen nodig hebben voor de nieuwe teamindelingen. Na de zomervakantie gaan we dan in september weer fris en fruitig van start in de najaarscompetitie 2024.

Strijd om het landskampioenschap: 9 mei in Hilversum!
Ik wens iedereen alvast een hele mooie zomer, maar ter herinnering voor uw agenda: de wedstrijd van Rijnsoever-Scylla om het landskampioenschap bij de jeugd tegen Avanti start op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) om 11.30 uur en wordt gespeeld in (en bij TTV) Hilversum. Dat kan wel eens de schitterende ultieme afsluiting van dit jeugdseizoen worden dus komt dat zien!

Er is ook een kleine kans dat onze eredivisie-dames dan op dezelfde dag de finale om de voorjaarstitel spelen, maar dan moeten zij eerst op zaterdag 4 mei stunten bij landskampioen VTV (aanvang 14.00 uur). Van jeugdteam Scylla 3 weten we nu inmiddels dat niets onmogelijk is dus (eerst) tot ziens op 4 mei in Nieuwegein!

 

Hans van Marwijk

No Replies to "Twee verrassende kampioenen in laatste ronde jeugd"