NU IN UW THEATER: “DE KLUCHT VAN DE EREDIVISIE”

Vroeger had je in Nederland het “Theater van de Lach” van John Lanting. Dolkomische voorstellingen waarbij acteurs over elkaar heen rolden, deurtjes opengingen, deurtjes dicht gingen, heel wat afgerend werd en heel wat afgelachen.

Zulke kluchten zien we tegenwoordig niet meer op het toneel. Voor diegenen die dit genre een warm hart toedragen is er echter goed nieuws: sinds dit seizoen is de Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB) in het opengevallen gat gesprongen.

Een goede klucht bestaat vaak uit drie bedrijven. Het eerste bedrijf begint rustig, er lijkt niets aan de hand. Maar dan krijgt het verhaal opeens een aparte wending. De belangrijkste spelers komen in beeld, en het publiek begrijpt: dit wordt lachen. Dan volgt het tweede bedrijf waarin de chaos uitbreekt. De echtgenote komt bijvoorbeeld onverwacht thuis (“Vlug, onder het bed!”), familie komt op de proppen (“Jij ook hier!?”), en de spil van de klucht verliest de controle (“Hellup!!”). Uiteindelijk krijg je dan natuurlijk het derde bedrijf waarbij nieuwe relaties ontstaan, en de avond richting een eind goed al goed gaat…

De NTTB heeft zich goed ingelezen, en zet in op De Klucht van de Eredivisie. Maar wordt het eind goed al goed?

EERSTE BEDRIJF

Het eerste bedrijf begint volgens de regelen der kunst. De setting is vlak voor de zomer 2018, het tijdstip dat de eredivisieclubs hun teams opgeven voor de komende competitie. Bestuurders spreken met sponsors en spelers, sluiten contracten en geven hun team op aan de NTTB. De regels van de competitie staan vast: Er zijn 8 teams, de competitie beslaat een heel jaar en zal afgesloten worden met play-offs en play-downs. Uiteindelijk zal 1 team rechtstreeks degraderen en 1 team zal tegen de nummer 2 van de 1e divisiepoules strijden. Clubs houden natuurlijk rekening met deze opzet en bepalen zo – samen met sponsors – of versterking bijvoorbeeld nodig is (om degradatie te ontlopen bijvoorbeeld).

Tot zover verloopt alles rustig. De echte kluchtkenner beseft echter wel dat het niet lang kan duren of het spel is op de wagen. En inderdaad. In de zomer – als de verengingen hun teams al lang hebben opgegeven – is het zover. De NTTB bedenkt een plannetje voor wat leven in de brouwerij. Kan het niet allemaal wat spannender? Begin september, vlak voordat de competitie echt van start gaat kom de NTTB met de volgende vondst: In het Grote Competitieboek schrijven ze dat de competitie veranderen gaat.

Succes verzekerd natuurlijk, aangezien de clubs en sponsors van een heel andere werkelijkheid waren uitgegaan toe ze hun teams samenstelden. En ja, de eerste zaadjes voor chaos zijn gelegd. Het publiek ziet grinnikend hoe clubs aan de bel trekken (“Wat krijgen we nou!?? Nou breekt onze klomp”) en de NTTB vervolgens verbaasd de zaal inkijkt (“Klomp? Ik zie geen klomp!”). De zaal begint te gieren.

TWEEDE BEDRIJF

Oktober 2018: Nu verplaatst het toneelstuk zich naar een vergaderzaaltje tijdens de tafeltennismasters. De belangrijkste clubs gaan in gesprek met de NTTB. Voorafgaand hebben de clubs meer duidelijkheid gekregen over de plannen. De NTTB wil zowel de dames- als de heren eredivisie veranderen, om het jaar erop de competitie terug te brengen tot 6 teams. De gemoederen zijn verhit, en de clubs wijzen er nog maar eens op dat je natuurlijk niet gaandeweg een competitie nog aan de regels moet gaan morrelen. De competitie is al een paar maanden bezig en nog steeds weten clubs bijvoorbeeld niet hoeveel teams zullen degraderen. Ook de Werkgroep Eredivisie ziet het niet meer zitten. De groep gaat weer uit elkaar, met het idee dat er nu gauw knopen doorgehakt zullen worden.

Maar de NTTB (“Knoop? Ik zie geen knoop!”) geeft nog niet op. De chaos moet nog groter kunnen. “We gaan de clubs nog maar eens om input vragen” slingeren ze met een vette knipoog de zaal in. “Dat wordt natuurlijk niks”, roept een olijke toeschouwer meteen. Hij wordt op zijn wenken bediend De NTTB stuurt een brief uit naar de clubs uit de ere- en 1e divisie waar ze nog maar eens dezelfde plannen herhalen. “Maar geef vooral wat input; stuur dat maar voor 28 februari 2019!” zetten ze erin.

Het is allemaal een opmaat voor het derde bedrijf natuurlijk. Terwijl de clubs hun best doen op hun input en adviezen geeft de NTTB begin januari 2019 nog even een extra zetje: “Voor 2 februari gaan we wel alvast zeggen hoe we verder gaan”. De zaal ligt plat. Terwijl de clubs nog tot 28 februari aan hun input werken ligt het volgende bommetje alweer klaar.

DERDE BEDRIJF

We zitten nu midden in de klucht. Deurtjes zijn door de NTTB open gezet, en weer dichtgegooid. Alle betrokkenen rennen in rep en roer over het toneel. Hoe dit af gaat lopen weet niemand. Hoeveel teams zullen degraderen? Geen idee! Zal het de manneneredivisie anders vergaan dan de vrouweneredivisie? Al sla je ons dood! Wat we weten is dat we niks weten. Leuk voor de toeschouwers van de klucht, dat wel… Maar het kan natuurlijk absoluut niet door de beugel (“Beugel? Ik zie…”).

Ook zo benieuwd hoe de NTTB dit derde bedrijf laat aflopen? Op haar site kunnen we op de plek waar de eredivisie wordt uitgelegd nog lezen dat de oude regeling geldt (https://www.nttb.nl/eredivisie/algemeen), maar in een nieuwe uitgave van het Competitiebulletin van 31 januari (inderdaad, net voor 2 februari dus) kunnen we lezen dat er toch 3 teams zullen degraderen (https://www.nttb.nl/competitie/competitie-informatie/competitiebulletins). MAAR we lezen in datzelfde boek ook meteen dat het ook kan dat dit allemaal niet zal gebeuren.

Jawel, de NTTB maakt dus helder dat het misschien wel gebeurt en dat het misschien ook niet gebeurt. En jazeker, we lezen daar ook een nieuwe datum… Begin maart zal de NTTB duidelijk maken hoe ze het echt gaan doen. Begin maart – als de eredivisieclubs al 11 van hun 14 reguliere wedstrijden van dit seizoen gespeeld hebben – zullen de clubs, spelers en sponsors dus misschien weten hoeveel teams dit seizoen zullen degraderen en hoe alles moet. Drie wedstrijden voor de play-offs en play-downs!!!

Tsja, een dag niet gelachen is een dag niet geleefd… We houden jullie natuurlijk op de hoogte van de voortgang van de Klucht van de Eredivisie. Wij zijn immers net zo benieuwd als jullie. Dan kijken we later wel hoe we dit aan onze spelers, sponsors, en pers moeten uitleggen.

No Replies to "NU IN UW THEATER: “DE KLUCHT VAN DE EREDIVISIE”"