Eredivisiedames starten met klinkende zege

De dames van Scylla zijn de najaarscompetitie 2024 van de Eredivisie tafeltennis begonnen met een klinkende 6-1 thuiszege op het Limburgse Westa. De Leidse ploeg keek na de openingspartij verrassend tegen een 0-1 achterstand aan, maar stelde daarna overtuigend orde op zaken.

Uitblinkster aan Leidse kant was de pas 16-jarige Jitte de Klerk die dit jaar bij Scylla vanuit de jeugd definitief is toegevoegd aan het Eredivisie-damesteam en veel speelminuten zal krijgen. Ook de eveneens 16-jarige Ilse van Marwijk (nichtje van Esmee) is toegevoegd aan het team, maar zij komt op zaterdag ook nog uit op het hoogste niveau bij de jeugd (landelijk A).

Een andere nieuwe naam bij Scylla is de zeer ervaren Tali Cohen die voornamelijk in het eerste mannenteam van Scylla zal spelen (Eerste Divisie), maar ook bij de dames ingezet kan worden mocht de nood aan de vrouw zijn. Maaike van de Pavoordt is namelijk nog steeds aan het revalideren na haar operatie en zal voorlopig nog niet in actie komen. Verder is de sterke verdedigster Evelien Hengstman helaas vertrokken bij Scylla. De Overijsselse is vlakbij huis gaan spelen voor de nieuwe eredivisionist Trias in Twello en zal zeker niet alleen vanwege haar rating gemist gaan worden.

Vertrouwde namen
Esmee van Marwijk, Marie Depuydt en Fang Ning Chen Chen zijn de inmiddels vertrouwde namen bij Scylla. Fang Ning is echter in de zomer verhuisd naar Madrid, is daarom nog maar af en toe in Nederland en zal dus niet vaak meer in actie komen voor Scylla. Deze zondag was ze er nog wel bij, maar Fang Ning (met 30 jaar deze dag verreweg de oudste speelster achter de tafel) moest in de openingspartij zeer verrassend haar meerdere erkennen in het pas 15-jarige Belgische talent Lotte Nuyttens. Westa is de laatste paar jaar een soort opleidingsteam van Belgische talenten geworden en Nuyttens lijkt al gelijk een verrijking voor de Eredivisie te zijn. Ze overdonderde Fang Ning in de eerste game met snel agressief aanvalsspel, raakte niet van slag toen ze daarna met 2-1 achter kwam en won verdiend met 2-3.

Valse voorbode
Dat was een fikse domper voor Scylla en leek een voorbode te zijn op een spannende tafeltennismiddag, maar niets was minder waar. Fang Ning herstelde zich na de pauze door Daantje Lommen gedecideerd met 3-0 te verslaan. Esmee was zeker nog niet in blakende vorm, maar het was wel genoeg om de andere Belgische Mascha Kovtoun (3-0) en Lommen (3-1) te verslaan. Jitte de Klerk maakte dus aan Leidse kant verreweg de meeste indruk. Ze wist de beide Vlaamse talenten van Westa met uitstekend en gevarieerd spel te kloppen. Op beide zeges was absoluut niets af te dingen. De onderlinge partij tussen de twee youngsters (Jitte en Lotte) was de mooiste van de dag met diverse fraaie rally’s en passeerslagen. In het afsluitende dubbel leken de twee jonge Belgische dames hun kruit verschoten te hebben, want die ging met speels gemak naar Esmee en Fang Ning.

Prachtig begin
Al met al was het voor Scylla een prachtig begin van de najaarscompetitie. Samen met SKF staan de Leidse dames na de eerste speelronde bovenaan. Aanstaande zaterdag 21 september staat toevallig al gelijk het onderlinge treffen op het programma in Veenendaal.

Doel van Scylla komend seizoen is weer het bereiken van de play-offs, maar deze klus zal pittiger worden dan in de afgelopen seizoenen. Niet alleen is de Eredivisie is uitgebreid van zes naar acht teams (behalve Trias ook het Bredase Belcrum), maar de keuze voor eigen jonge talenten staat normaal gesproken garant voor wisselvallige resultaten. Daarbij kent de onderste helft van de Eredivisie geen ploegen meer waar je zo maar even van wint. Den Helder of VTV zal ongetwijfeld weer kampioen worden, met SKF als ‘dark horse’, maar daarachter lijkt de strijd om plaats vier dus een stuk spannender te worden. De zes punten in deze openingswedstrijd kunnen voor Scylla aan het einde van de reguliere competitie daarbij van groot belang blijken te zijn.

 

Hans van Marwijk

 

 

No Replies to "Eredivisiedames starten met klinkende zege"