Scylla-dames met opgeheven hoofd onderuit tegen landskampioen

In de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen kregen de dames van Scylla regerend landskampioen VTV op bezoek. Na ongeveer 4 uur spelen stond er voor de Leidse ploeg uiteindelijk een 2-5 nederlaag op het scorebord, maar de dames van Scylla konden met opgeheven hoofd de zaal verlaten.

De ploeg uit Nieuwegein heeft op papier de sterkste formatie van de Nederlandse eredivisie met vier speelsters in de top 12 van de nationale ranglijst. International Sanne de Hoop ontbrak in Leiden, maar de overige drie toppers waren wel aanwezig. Met voormalig Nederlands kampioene Dong Li, de kersverse winnares van de masters Tanja Helle en de zeer talentvolle Emma van der Zanden trad VTV aan in een ijzersterke opstelling. De voor tafeltennisbegrippen goed bezochte wedstrijd werd voor het publiek een lange maar aangename zit.

Fang iets vaster
In de allereerste partij was het al gelijk genieten van een aantal prachtige lange rally’s. Fang Ning Chen Chen trad daarin namens Scylla aan tegen Emma van der Zanden. Beide dames ontlopen elkaar niet veel op de ranglijst (Fang staat 13, Emma 11) en dat bleek ook in de wedstrijd. Fang nam met gevarieerd spel een 2-0 voorsprong, maar Emma kwam langszij. In de beslissende vijfde game bleek Fang net iets vaster en zette Scylla op een verdiende 1-0 voorsprong.

Zinderende wedstrijd
In de volgende partij werd een snelle nederlaag verwacht voor Esmee van Marwijk (19 op de ranglijst) tegen de zeer ervaren routinier Dong Li (derde). Esmee speelde echter uitstekend. Zeer verrassend pakte zij de eerste twee games. In de derde game bleef Esmee ook lang aan de goede kant van de score, maar de ijzig kalme Dong Li wist steeds meer terug te brengen en won die game uiteindelijk met 9-11. De vierde en vijfde game lieten eigenlijk hetzelfde beeld zien. Esmee viel hartstochtelijk aan, Dong Li bracht zo’n beetje alles terug en de beslissende punten in de game gingen helaas naar de tegenstander: 8-11 en 8-11. Het publiek was echter de grootste winnaar in deze zinderende wedstrijd.

Te kleine maatjes
Na de eerste twee zeer spannende en gelijkwaardige wedstrijden, met als resultaat een 1-1 tussenstand, gingen de eerstvolgende drie duels met grote overmacht naar VTV. Maaike van de Pavoordt (25 op de ranglijst) was gewoonweg een maatje te klein voor de in topvorm verkerende Tanja Helle (de huidige nummer 6) en Fang Ning overkwam in de eerste wedstrijd na de pauze hetzelfde tegen Dong Li. Met twee keer een kansloze 0-3 nederlaag als gevolg. Tegen Emma leek Maaike na een snelle 0-2 achterstand in de derde game beter in de wedstrijd te komen (10-12), maar dat was te laat om de wedstrijd te doen kantelen. Emma bracht de 1-4 voor VTV op het bord en daar was niets op af te dingen.

Helle is een felle
De laatste enkelpartij ging tussen Esmee en Tanja. Ook dat werd weer een enerverende partij waarin de derde game uiteindelijk doorslaggevend was. In de openingsgame leek het weer een rappe VTV-overwinning te worden, maar Esmee rechtte haar rug en wist zelfs de tweede game te winnen en in de derde game op een 10-8 voorsprong te komen. Tanja wist die gamepoints echter helaas weg te werken en in de vierde game was er voor Esmee geen houden meer aan. De excellerende Helle bracht VTV verdiend op 1-5.

Kampioensduo aan de tafel
Als apotheose volgde nog het damesdubbel. Bij Scylla verscheen tot ieders verrassing Kim Vermaas achter de tafel. Kim was in 2019 nog Nederlands kampioene in het enkelspel, was ook Nederlands international maar stopte medio 2020 met competitie-tafeltennis. Wel werd ze vorig jaar samen met Esmee nog Nederlands kampioen in de damesdubbel. Ditzelfde duo nam het nu in de slotpartij op tegen het sterke VTV-koppel Helle/Van der Zanden.

Prachtige staaltjes
Ook deze wedstrijd werd weer reclame voor het tafeltennis. Alle vier de dames lieten prachtige staaltjes tafeltennis zien met overspinnen, fraaie forehand-passeerslagen en magistrale backhands. Esmee en Kim leken op weg naar een vrij eenvoudige zege en kwamen met 2-0 voor. Een dipje in de derde game leek niet te deren, want in de vierde game kregen de Leidse dames twee matchpoints. Die werden allebei niet benut en VTV pakte de game met 13-15. In de slotgame leek een nederlaag aanstaande, maar de 4-7 achterstand werd door Esmee en Kim toch nog knap omgebogen: 11-9. Een zwaarbevochten zege die dus uiteindelijk een 2-5 nederlaag betekende. Aanstaande zondag 2 oktober komt hekkensluiter DHC op bezoek in Leiden. Gezien het tot nog toe vertoonde spel zijn er dan zeker kansen op de eerste seizoensoverwinning.

 

Hans van Marwijk

No Replies to "Scylla-dames met opgeheven hoofd onderuit tegen landskampioen"