Dames Scylla dankzij sensationele zege in finale

De dames van Scylla hebben op zaterdag 27 november voor een absolute sensatie gezorgd in de halve finales van de play-offs. De torenhoge favoriet voor het landskampioenschap Dozy Den Helder werd in eigen huis met 4-3 verslagen.

De toppers van dames 1.

Dozy Den Helder had alle wedstrijden in de reguliere competitie overtuigend gewonnen en enkele weken geleden in Leiden werd ook Scylla kansloos gelaten (1-6). Drie speelsters van Den Helder hadden nog geen wedstrijd verloren dit seizoen en daarvan bleken er nu ook weer twee in de Helderse opstelling te staan: Shuohan Men en Yoeke Gunsing. De derde ongeslagen topspeelster Ana Gogorita moest geblesseerd vanaf de kant toekijken en werd vervangen door de talentvolle Dobrila Jorguseska.

Een slecht begin is het halve werk
Na de eerste twee wedstrijden leek niets erop dat er een heuse Leidse stunt in de maak was. Maaike van de Pavoordt kon alleen in de tweede game bijblijven tegen Men en verloor met 3-0. Esmee van Marwijk werd in de derde game tegen Jorguseska kansloos gelaten, maar de overige drie games waren razend spannend en werden allemaal met 2 punten verschil beslist. Helaas voor Esmee viel het dubbeltje net niet haar kant op (3-1 verlies).

Marie doet het gewoon!
Vervolgens trad Marie Depuydt aan tegen Yoeke Gunsing, de Amsterdamse die sinds dit seizoen ook regelmatig bij Scylla mee traint. Beide dames maakten er opnieuw een zeer spannende partij van. Na vier games stond het 2-2 (met drie games in 12-10) dus de vijfde game moest de beslissing brengen. Die wist Marie knap net met 11-9 over de streep te trekken.

Men dacht dat Esmee niet kon winnen…
Wie bij de toto-voorspelling voor de volgende wedstrijd een 2 had ingevuld, zou op voorhand voor gek zijn verklaard. Nederlands kampioene Men speelde daarin tegen Esmee die nog nooit van Men wist te winnen. Men is een klasse apart in de dames Eredivisie. De inmiddels Nederlands international met een deels Chinese tafeltennisopleiding (ze kwam op haar dertiende naar Nederland om zich met haar in Groningen wonende moeder te herenigen) is het niveau van de dames-Eredivisie eigenlijk ontstegen en speelt ook al in de mannen-Eredivisie bij Klimaatgroep Stars. De eerste game ging dan ook, al was het nipt, met 11-9 naar Men. Esmee groeide echter in de wedstrijd en wist de tweede game verrassend met 17-15 te winnen. Het zorgde voor nog meer zelfvertrouwen bij Esmee die boven zichzelf uitsteeg en verdiend ook de volgende twee games binnen sloeg: 11-7 en 11-9.

De derde stunt is van Maaike
De 2-2 tussenstand was al onverwacht, maar Maaike kwam in de vijfde partij tegen Gunsing ook in een flow. Maaike is de laatste weken sowieso al in vorm en ze raakte mede daarom ook niet van slag van de 2-1 achterstand na drie games. Met 11-9 winst in de vijfde game wist ze Scylla zelfs op een 2-3 voorsprong te zetten.

Als Marie de zesde wedstrijd tegen Jorguseska zou winnen, was de sensatie daar. Dat lukte helaas niet. Marie wist alleen de tweede game te pakken, maar de andere drie gingen overtuigend naar Jorguseska die dus haar tweede zege van de dag behaalde.

Dubbel maakt de sensatie compleet
Dat betekende 3-3. De dubbel moest de beslissing gaan brengen. Esmee en Marie traden daarin aan tegen Jorguseska en Men, het dubbel waartegen Esmee (toen samen met Kim Vermaas) op het NK in Zwolle vorige maand de damesdubbel-finale won en Nederlands kampioen werd. De beide duo’s bleken bijzonder aan elkaar gewaagd, maar Esmee en Marie wisten elke game net aan te winnen: 12-10, 12-10 en 11-8. De sensatie was nu echt compleet!

19 december in de finale
Op zondag 19 december staan onze Scylla-dames dus in de finale van de play-offs om het Nederlands kampioenschap. Tegenstander daarin is VTV of SKF. Dan zal Scylla eveneens de underdog zijn, maar de sensationele overwinning in Den Helder heeft bewezen dat ook in het tafeltennis de wonderen de wereld nog niet uit zijn.

 

Hans van Marwijk

No Replies to "Dames Scylla dankzij sensationele zege in finale"