Dames Scylla dankzij topweek alsnog naar play-offs

De dames van Scylla hebben zich zaterdag alsnog verrassend weten te plaatsen voor de play-offs van de Eredivisie tafeltennis voor het landskampioenschap. De 5-2 overwinning bij Tanaka in Etten-Leur bleek uiteindelijk ruim voldoende voor de vierde plek in de eindrangschikking. Een prachtige afsluiting van een topweek.

Vorige week was daar de sensationele zege bij SKF, maar de beloning hiervoor leek uit te blijven omdat concurrent Westa nog steeds verreweg de beste papieren had voor de vierde plaats. Scylla en Westa stonden weliswaar precies gelijk, maar de wedstrijd van Westa vorige week tegen VTV was uitgesteld naar afgelopen vrijdag waardoor de Limburgsen nog een wedstrijd tegoed hadden. Toen vrijdagavond de uitslag bekend werd (7-0 voor VTV), gloorde er weer hoop bij de Leidse ploeg.

Handen meer dan vol
Zaak was om zelf in ieder geval te winnen bij hekkensluiter Tanaka. Dat lukte, al ging dat minder makkelijk dan wellicht op voorhand was gedacht. Marie Depuydt had in de eerste partij haar handen bijvoorbeeld meer dan vol aan routinier Sophie Dijkers. De vijfde game moest de beslissing brengen en die ging ruim naar Marie. De tweede overwinning van Marie, tegen Julia Janssen die kansloos werd gelaten, was een stuk overtuigender. Dat gold zeker ook voor de twee 3-0 zeges van Esmee van Marwijk op Dijkers en Janine Snoep waarin Esmee simpelweg te sterk was. Esmee en Marie wonnen samen de dubbel na een moeizame eerste game ook vrij eenvoudig.

Aan de (net als Esmee en Marie) door Scylla zelf opgeleide Isabelle Tegelaar de ondankbare taak om de in topvorm verkerende Maaike van de Pavoordt (vakantie) te vervangen. Tegen Janssen (3-1 nederlaag) had Isabelle zeker kansen op meer en was ze min of meer gelijkwaardig. De noppen van Snoep (3-0 verlies) waren Isabelle helaas te machtig, al kwam ze in de derde game nog heel dichtbij.

Westa laat het liggen
Toen bleek dat concurrent Westa toch wel enigszins tegen de verwachting in met 5-2 bij DHC had verloren, was plaatsing voor de play-offs een feit. Als beloning mogen de Leidse dames volgende week in de halve finale op bezoek bij kampioenskandidaat nummer één Dozy Den Helder. Met Gogorita, Gunsing (tevens lid van Scylla) en Nederlands kampioene Men hebben zij drie dames die dit seizoen nog ongeslagen zijn. Daarnaast maken ook de zeer talentvolle Tanya Misconi en Dobrila Jorguseska deel uit van de Helderse ploeg. Kortom: onze Leidse dames zullen boven zichzelf uit moeten stijgen om Dozy Den Helder uit de finale te houden.

‘In your face, Bruijn’
Tot slot nog even het volgende, om nog maar eens aan te geven hoe knap deze prestatie van onze Scylla-dames is. Een kleine twee weken terug werd het volgende opgetekend uit de mond van Lex Bruijn, columnist bij Tafeltennis.nu en coach van Hilversum:

“In de eredivisie dames steken 4 teams met kop en schouders boven de rest uit. Het waren jarenlang vijf teams, maar door het stoppen van Kim Vermaas en het vertrek van Kim Hergelink vormt Scylla ‘the best of the rest’ op de voet gevolgd door DHC. Eigenlijk is van meet af aan al bekend welke teams zich plaatsen voor de play-offs en spelen Scylla, DHC, Vriendenschaar en Tanaka hierbij geen enkele rol.”

Altijd leuk om toch nog even op dit soort woorden terug te komen. De column van Lex Bruijn bevatte verder overigens zeker een kern van waarheid en is de moeite van het lezen waard. Er is in de damesafdeling van de Eredivisie sprake van twee teams die er met kop en schouders bovenuit steken: Dozy Den Helder en VTV. Onze dames van Scylla hebben echter met een voor 75% zelf opgeleid team aangetoond ook van SKF (4-3) en Westa (5-2) te kunnen winnen. Al geven resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst…

 

Hans van Marwijk

No Replies to "Dames Scylla dankzij topweek alsnog naar play-offs"